Thomas Cook battı!

İngiliz seyahat firması Thomas Cook, geride yüzbinlerce insanı mağdur ederek, iflasını açıkladı.

EKONOMİ 24.09.2019, 09:10 24.09.2019, 11:15
Thomas Cook battı!

Dünyanın en eski seyahat firmalarından olan Thomas Cook, Pazartesi günü iflasını açıkladı ve iflasının ardından dünyadaki yarım milyondan fazla tatilciyi mağdur etti ve İngiliz tarihinin en büyük "ülkeye geri dönme" çağrısını alevlendirdi.

Şirketin tasfiyesi, 1841 yılında yerel demiryolu gezileri düzenleyerek başlayan, "paket tatili" fikrine öncülük eden ve dünyanın en büyük tur operatörlerinden biri haline gelen İngiliz şirketin sonunu işaret ediyor.

Şirket, 16 ülkede, yılda 19 milyon kişiye oteller, tatil köyleri ve havayolları hizmeti sağladı. Şirketin bünyesinde bulunan 21 bin çalışan, şu anda yurt dışında 600 bin kişiye sahip, hükümetleri ve sigorta şirketlerini büyük bir kurtarma operasyonunu koordine etmeye zorluyor.

"Ahlaki tehlike"

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, İngiliz turistlerin eve dönmesi gerektiğini belirtti ve hükümet üzerindeki baskıyı artırdı. Fakat hükümet, "ahlaki tehlike" oluşturacağı endişesiyle, Thomas Cook'tan yaklaşık 150 milyon sterlin tutarında (187 milyon ABD doları) kurtarma talebini reddetti.

Ahlaki tehlike, bir tarafın riske karşı korunduğunu ve diğer tarafın maliyete katlanacağını bilerek riskli bir olaya karıştığı bir durum olarak tanımlanır. Her iki tarafın da birbirleriyle ilgili eksik bilgileri olduğunda ortaya çıkar.

Johnson, New York’taki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Genel Kuruluna başkanlık ettiği bir uçakta gazetecilere verdiği demeçte, "Bu çok zor bir durum ve açıkçası Thomas Cook müşterileriyle ilgili düşüncelerimiz çok fazla. Onları eve döndürebilmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız." diye konuştu.

Borçların prestijine etkisi

Thomas Cook, yaygın olan çevrimiçi (online) rekabette yer bulmasını engelleyen 2,1 milyar dolarlık borcu ile küçük düşürüldü. Yaklaşık 10 yıl önce yapılan borçlar, birkaç yıl önce yapılan ve zaman aşımına uğramış anlaşmalar nedeniyle, sırf faiz ödemelerini karşılamak için şiket yılda üç milyon tatil satmak zorunda kaldı.

Thomas Cook, seyahat acentesinin çöküşünün bir sonucu olarak yaşanabilecek sıkıntılar yüzünden, bazı küçük otellere 100 ile 200 bin sterlin borcu olduğunu da belirtti.

Şirket, yeni nesil turistlere ulaşmakta zorluluk, en önemli destinasyonlarından olan Türkiye'deki 15 Temmuz 2016 darbe girişimi ve 2018'de müşterilerin yurt dışına çıkmalarını engelleyen Avrupa çapındaki sıcak hava dalgasından olumsuz etkilendi.

"Türkiye, iflastan sonra yılda 700 bin turisti kaçırabilir"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, şirketin iflasından dolayı, Türkiye’nin yılda 600 ile 700 bin turisti kaçırabileceğini belirtti. Ayık, bu rakamın son yıllarda Thomas Cook ile Türkiye'ye gelen turist sayısına dayandığını belirterek, gelen turistlerin şimdi diğer seyahat acenteleriyle geri dönmeye karar verebileceğini belirtiyor. TUROFED Başkanı, şu anda Türkiye'de İngiltere'den ve Avrupa'daki diğer ülkelerden Thomas Cook ile seyahat eden yaklaşık 45 bin turist olduğunu ekliyor. Ayık, özellikle Muğla, Dalaman ve Fethiye’de kaderleri Thomas Cook’a bağlı çok sayıda küçük işletme olduğunun da altını çiziyor.

İflasın ardından, Pazartesi günü yola çıkması planlanan Dalaman-İngiltere seferli en az yedi uçuşun iptal edildiği bildirildi.

Turizm, özellikle yaz aylarında cari açığın düzelmesine yardımcı olan Türkiye için önemli bir gelir kaynağı. Resmî verilere göre, Türkiye 2018'de, yaklaşık 40 milyon turist ziyaretçisiyle 29,5 milyar ABD doları gelir elde etti. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, iflastan etkilenen işyerlerine kredi destek paketini ulaştırmak için Maliye Bakanlığı ile birlikte çalıştığını söyledi.

Yorumlar (0)