Tesla, yeni fabrikasını Almanya'da kuruyor

Elon Musk, Tesla'nın yeni fabrikasının Almanya'da açılacağını belirtti, Berlin ise bu durumun elektrikli araç konusundaki uzmanlığını artıracağını düşünüyor.

EKONOMİ 14.11.2019, 12:20 14.11.2019, 13:04
Tesla, yeni fabrikasını Almanya'da kuruyor

Çarşamba günü Almanya hükûmeti, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kökenli elektrikli araç firması Tesla Motors'un Berlin’deki fabrika açma kararını memnuniyetle karşıladı; bu da, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde bu işletmeyi yönetmenin maliyeti yüksek kalsa bile, ülkenin elektrikli otomobil çağına kaymasını hızlandıracağı düşünülüyor.

"Made in Germany"

Tesla CEO'su Elon Musk

Tesla CEO'su Elon Musk'un Salı günü geç saatlerde açıkladığı kararda, firmanın ilk Avrupa fabrikasını ve tasarım merkezini Berlin yakınlarında inşa edeceğini duyurmuştu.

Bu adım, Almanya’nın kendini elektrikli araçlar ve akü hücresi üretim merkezi olarak konumlandırma çabalarını artırıyor ve Tesla'nın güvenilirlik ve sportif yetenek konusundaki itibarını pekiştirmek istediği için "Made in Germany" (Üretim Yeri: Almanya) etiketiyle üretmesini sağlayacak.

Yatırım ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’ye ithal edilen otomobillere uygulanan gümrük tarifeleriyle tehdit ettiği ABD-Almanya ticaret gerilimini de azaltıyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Tesla’nın yatırımını şöyle değerlendirdi:

"Almanya’yı araba yapmak için bir yer olarak görüyoruz. Gelecek yıllarda bu yenilikçi sektörde önemli bir uluslararası merkez olma şansımız olduğunu düşünüyoruz."

Alman otomotiv sektörüne yeni soluk

Bir Alman otomotiv fabrikası

Yatırım, son yıllarda BMW ve Mercedes’in Macaristan’da yeni fabrikalar inşa etmeyi seçmesinden sonra üretim için bir merkez olarak Almanya’nın ekonomisini sarstı, çünkü Macaristan'da üretim maliyetleri düşük olarak biliniyor. Bunun dışında Volkswagen’in 2015’te ABD dizel emisyon testlerini geçememesi de Alman otomotiv sektörünü sert bir şekilde etkiledi.

Almanya’nın otomobil sektörü artık birinci sınıf bir üne kavuşuyor, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kentin bölünmesinden sonra Berlin üretim endüstrisinin çoğunu kaybetmiş ve son on yılda bir teknoloji merkezine dönüşmüştü.

Henüz bir toplantı yok

Alman hükûmet sözcüsü Steffen Seibert

Hükûmet sözcüsü Steffen Seibert, anlaşmayı imzalamak için Musk ile Şansölye Angela Merkel arasında bir toplantı yapılmadığını, ancak elektrikli araç konusundaki hareketliliğini artırmak için son zamanlarda atılan adımların Almanya'yı daha cazip bir yer haline getirdiğini söyledi.

Alman hükûmeti 2030 yılına kadar 10 milyon elektrikli araç ve 1 milyon şarj istasyonuna sahip olmak istiyor.

İngiltere şansını kaçırdı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson

Musk, İngiltere'nin Tesla'nın Avrupa'da kuracağı ilk fabrikaya sahip olma unvanını Brexit belirsizliği nedeniyle kaçırdığını söyledi.

Musk, Brexit'in yarattığı belirsizliğin büyük bir risk taşıdığını ve kurulacak fabrikanın bu riskten uzak olmasını istediğini belirtti.

Brexit'in belirsizliği İngiltere ekonomisini sarsmaya devam ediyor. Brexit tartışmaları başladığından bu yana yabancı yatırımlar gözle görülür bir biçimde azalmıştı.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)