TESK'ten 11.11 ve 21.21 uyarısı

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “İndirim kampanyaları hep aldatıcı” diyerek tüketicileri uyardı. "Önce şişir, sonra indir" diyen Palandöken, “Tüketici fiyat konusunda dedektif gibi olmalı”  dedi.

EKONOMİ 18.11.2019, 10:49
TESK'ten 11.11 ve 21.21 uyarısı

Türkiye'deki aldatıcı kampanyaların özellikle Batı'dan esinlenerek uygulamaya konulduğunu ve tamamen tüketiciyi yanıltan alışveriş kampanyaları olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yılın belli zamanlarında büyük firmalar tarafından başlatılan ve tüm dünyada hızla yayılan alışveriş çılgınlıklarına yönelik aldatıcı kampanyalar vatandaşlarımızı yanıltıyor. Vatandaşlarımız bu tür indirim aldatmacalarına itibar etmemelidir. Fiyatları çok iyi takip ederek bildikleri ürünleri satın almalı, fiyatlarını çok iyi araştırmalıdır” uyarısında bulundu.

11.11 ve 21.21 sahtekârlığı

Son zamanlarda moda hâline gelen ve tüm dünyada alışveriş çılgınlığı yaşatan "Efsane Cuma, 11.11 ve 21.21" gibi indirim kampanyalarına karşı tüketicileri uyaran TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şunları söyledi:
“Bu tür alışveriş çılgınlıkları tüketiciler için değil büyük firmalar için bir fırsat alışverişidir. Yüzde 90 indirim de olmaz, bu rekabet piyasasında hiç kimse zararına satış da yapmaz. Bir malın maliyeti ve satış fiyatı yaklaşık olarak bellidir. Ürünlere birkaç ay öncesinde 3-5 katı etiket yapıştırıp ya da 3-5 katı gösterip senenin belli günlerinde indirim diye pazarlamak haksız kazançtır. Bu tarz indirim kampanyalarına karşı halkımız çok dikkatli olmak zorundadır. Herkes alıyor ben de almalıyım düşüncesi çok yanlış bir düşüncedir. Kimse bu düşünceye kapılmamalıdır. İhtiyaç fazlası olan ürün, ucuz bile olsa pahalıdır. Vatandaşlarımız yeni yıla kredi kartlarını doldurarak girmemeli.”

"Etiket, gramaj, ebat ve fiyatlarda büyük oyunlar oynanıyor"

İndirim var slogan ve cazibesine kapılıp yapılan alışverişler sonucunda halkın aldatılarak yeni satış taktikleri yapıldığını fakat sonucun hep aynı olduğunu ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Türkiye’de tüketiciler son 3 aydır efsane vurgun piyasalarında dedektife dönüştü. Hem etiket hem gramajlarda, hem de fiyatlarda büyük oyunlar oynanıyor. Bunu tüketiciler de fark etti, kamu otoritesi de fark etti. Bakanlık tarafından geçtiğimiz günlerde fırsatçıya ceza yağdırıldı. Böyle ekonominin daraldığı ve insanların gelirlerinin azaldığı bir ortamda “Efsane” veyahut “Kara Cuma” denilerek stok eritme oyunlarına vatandaşlarımız gelmemeli. Öncelikle indirimler gerçek olmalı. Gerçek olmayan indirimlerden uzak durulmalıdır. Fırsat, indirim günü, kapatıyoruz gibi satış tekniklerinin yaygın olarak uygulandığını görüyoruz. Vatandaş bu indirim sloganlarına itibar etmemeli. Fırsat olduğu doğru ama kimin için fırsat? Bu sadece satıcılar için fırsat oluyor. Bu tür kampanyaların sadece isimleri yeni ama yöntemleri hep aynı. Önce şişir sonra indir. Sadece değişen kampanyanın ismi oluyor. Ama taktik de aynı sonuç da hep aynı. Halkı kandırmaktan başka bir şey yapılmıyor.”

Yorumlar (0)