Teknoloji devi şirketler, Türkiye’ye yatırım hazırlığında 

Pandemi döneminde teknoloji devleri, Uzakdoğu dışına çıkarak yeni ve farklı ülkelerde yatırım yapma kararı aldılar. Asya ve Avrupa’nın köprüsü görevinde olan Türkiye ise bu şirketler için cazibe merkezi haline geldi. Bu da Türkiye’ye yatırım yapan şirket sayısında hızla artış sağlıyor. 

EKONOMİ 12.09.2021, 13:26 13.09.2021, 11:54
Teknoloji devi şirketler, Türkiye’ye yatırım hazırlığında 

Türkiye Bilişim Derneği (TÜBİDER) Başkan Yardımcısı Ümit Önder, Türkiye’ye yatırım yapmak için bekleyen dev teknoloji firmalarının olduğunu belirterek günümüzün değişen yatırım anlayışıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. 

Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı oldukça kritik bir bölgede yer aldığını belirten Önder, şunları aktardı: “Hem Avrupa hem Ortadoğu ve Kafkaslar hem de Afrika bölgelerinin tam ortasında, köprü görevi görüyoruz. Üretim bakımında oldukça kaliteli konumdayız. Bu da bizim için büyük fırsat. Bunu değerlendirebilirsek ülkemize yatırım yapmak için bekleyen dev şirketler var. Bilişim sektörünün lider global firmaları, ülkemize yatırım yapmak konusunda oldukça hevesliler.” 

“Wuhan bölgesindeki fabrikalar kapatılıyor” 

Ümit Önder: “Teknoloji üretiminin büyük kısmı Uzakdoğu’da ve bu fabrikaların çoğu da Wuhan bölgesinde yer alıyordu. Orada başlayan salgın sebebiyle fabrikalarda kapatmaya gidildi. Bu sebeple de teknoloji üretimi yavaşladı. Herkes elindeki stokları bitirmeye çalıştı. Fabrikalar, aşılama ile birlikte açıldı fakat şimdi de büyük firmalar, Wuhan bölgesini tehlikeli olarak görüyor. Tek bir bölgede üretim olmadığını ve yayılma gerektiğini düşünen firmalar, Türkiye’yi gözüne kestirmiş durumda. Büyük firmalar, Türkiye’yi, Avrupa’ya açılan bir köprü olarak görüyor ve kullanmak istiyorlar. Daha önce de böyleydi fakat biz daha önce bunu kabul etmiyorduk.” 

“Türkiye’yi üretim ülkesi haline getirmemiz gerek” 

“Türkiye’yi bir üretim ve yatırım ülkesine çevirmemiz gerekiyor. Yabancı firmalar da bunu kabul ediyor ve şu anda burada üretime geçmek için can atıyorlar. Bu şirketlerin amacı, Çin’deki teknolojiyi Türkiye’ye taşımak. Buna da cep telefonu ile başladılar. Dev markalar, Türkiye’de fabrikalarını açıp yatırımlarını yaptılar. Başka alanlarda yatırım yapmak için de araştırma ve fizibilitasyon çalışmalarını devam ettiriyorlar. Biz de Çinli ve ABD’li teknoloji devleriyle bu konuları görüşüyoruz. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği içindeyiz. Şu anda bu yatırımlara büyük destekler veriliyor. Çoğunlukla İzmit, İstanbul ve Mersin gibi liman bölgelerinde hareket ediliyor. Bu yerler, Pendik ve Gebze gibi teknoloji yatırımı alanlarına yakın yerler olmasıyla da dikkat çekiyor.” 



“Türkiye, cazibe merkezi oldu” 

Önder: “Türkiye, büyük bir cazibe merkezi haline geldi. Avrupalılar, Türkiye’yi doğuya ve Ortadoğu’ya açılan kapı olarak görüyorlar. Ortadoğu ve Asya da bizi, Avrupa’ya açılan kapı olarak görüyor. Coğrafi olarak da hepsinin arasında köprü konumundayız. Ülkemiz, coğrafyası bakımından çok iyi durumda. Bu sebeple üretim bittikten sonra da kısa süre içerisinde tüm ülkelere teslimat sağlanabiliyor. Ayrıca ülkemizde oldukça kalifiyeli elemanlar var. Altyapımız da oldukça sağlam. Genç nüfusumuz fazla. Çalışma iş gücümüz ve asgari ücretimiz Çin’den iyi durumda. Daha kaliteli ürünler üretilebiliyor. Bu sebeple de Türkiye bir cazibe merkezidir. Yabancı şirketler, Türkiye’yi üretim merkezi olarak kullanmak istiyor. Bu sebeple yatırım konusunda daha da öne çıkmalıyız. Tahminimize göre bu sene sonuna kadar en az 3 büyük teknoloji markası Türkiye’ye yerleşecek.” 

Türkiye’deki satış rakamları 2020 Mart’tan itibaren arttı 

Önder: “2019 senesi sonuna kadar ülkemizde her şey olağan seyrindeydi. Son 8 senedir teknoloji anlamında Türkiye’deki sayılar hep belirli orandaydı. Yüzde 10 artıp yüzde 5 azalıyordu. 2020’nin mart ayı ile birlikte ülkemizde vakaların görülmeye başlamasıyla uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma derken bilgisayar ve telefon satışlarında artış yaşandı. Bunun üzerine de ertelediğimiz bilişim teknoloji alanındaki satın almaları erkene çektik. Yeni ürünler aldık. 2019 sonunda teknolojik ürün satışları Türkiye’de 1.6 milyondu. 2020’de çok ciddi bir artış yaşandı ve 2.2 milyon adete dayandı.” 

“Ulusal teknolojimizi yapmamız gerek” 

Önder: “Kendi ulusal teknolojimizi yapmamız gerek. Sanayi devrimi yapmış ülkelere baktığımızda bunu farklı zamanlarda gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Bunun ortak noktaları ise kendi ulusal teknolojilerini yapma gereksinimi hissetmeleri. Ulusal güvenlik artık oldukça önemli. Türkiye için de çok fazla önemli kendi ulusal teknolojimizi yapmamız gerekiyor. Burada milli ve yerli üretimi yapmamız gerek. Bunu yalnızca yazılımsal olarak değil aynı zamanda donanımsal olarak da yapmamız gerekiyor. Çin, ABD, Japonya gibi olmamız gerekiyor. Bu adımlar şu anda atılmış durumda. Adımların müjdelerini de yıl sonuna kadar vereceğiz.” 

Yorumlar (0)