Teklif Hazırlama Ücreti nedir? Bankalardan kesintiyi geri alabilecek miyiz?

Türkiye'de bankacılık sektörü müşterilerinden aldıkları ücretlerde ilginç 'buluşlara' imza atıyor.

EKONOMİ 21.10.2019, 16:26
Teklif Hazırlama Ücreti nedir? Bankalardan kesintiyi geri alabilecek miyiz?

Bankaların masraf ve komisyon ücretleri sınırlanmasının ardından, Teklif Hazırlama Ücreti adı altında bir kalem icat etti.

Milliyet'in haberine göre, sektörün önemli bankalarından birine ticari kredi başvurusunda bulunan bir müşteri, hesabından kesilen bir ücret fark ediyor. Ücretin adı ise THU, yani Teklif Hazırlama Ücreti.

Küçük şirket sahibi, yerli sermayeli bir bankadan 50 bin TL'lik ticari kredi için talepte bulunuyor. Fakat ihtiyaç duyduğu kredinin faizini yüksek olduğunu fark edince bankanın verdiği teklifi kabul etmiyor ve başka bir bankaya gidiyor. Müşteri, daha uygun faiz oranıyla kredi bulunca ikinci gittiği bankanın teklifini kabul ediyor.

Zaman harcadık

Müşterinin ilk bankanın teklifini kabul etmemesi üzerine ilk bankadaki hesabını kontrol ederken, THU adı altında hesabından 500 TL kesinti yapıldığını fark ediyor.

Bu kesintinin nereden kaynaklandığını sorduğunda banka çalışanı Teklif Hazırlama Ücreti olarak cevaplıyor. Müşteri bunun ne demek olduğunu anlayamayınca, banka çalışanı, "Zaman harcadık, size kredi teklifi sunduk. Kredi almayı kabul etmediniz. Elbette bunun bir ücreti olacaktı. Bedelini hesabınızdan kestik." diyor.

Müşterinin herhangi bir kredi almamasına karşın mevzubahis kişinin hesabından kesilen 500 TL müşteriyi rahatsız ediyor.

Kredi yok

50 bin TL'lik ticari kredi başvurusuna teklif hazırlama ücreti adı altında 500 TL kesilmesi bankacılık sektörünün yeni icatı olarak değerlendiriliyor. Ortada hem kredi yok hem de müşterinin imzaladığı herhangi bir belge ya da böyle bir kesintinin yapılacağına dair önceden yapılmış bir uyarı bulunmuyor. Banka teklif hazırladığı için sessiz sedasız müşterinin hesabından 500 TL kesinti gerçekleştiriyor. 

Müşteri fark edince itiraz edip ve parasını geri alabiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bu tür uygulamalara karşı, banka müşterilerinin kuruma şikayette bulunmasını talep ediyor. Aksi halde BDDK, bankaların bu tür uygulamalarından haberi olmadığı için herhangi bir yaptırım yapmıyor.

Müşterinin onayı gerekiyor

BDDK, geçmişte banka ve katılım bankalarının müşterilerinden hangi hizmet ve ürün karşılığında ücret ve komisyon alacaklarını resmî internet sitesinde yayınladığı yönetmelikle duyurmuştu.

Kurum, banka ve katılım bankalarının 20 işlem kalemi haricinde hiçbir kalemden ücret alınamayacağını belirtmişti. Bankalar ve katılım bankaları 20 kalem dışında başka alanlarda ücret ve komisyon talep ederler ise BDDK'nin onayını almak zorunda.

Hizmet ve ürünlerden alınacak ücretlerde yıllık yüzde 20'nin altındaki artışlarda müşteriye bilgi vermek şart olarak belirlendi. Yıllık yüzde 20'nin üzerindeki ücret artışlarında ise banka ve katılım bankaları müşterilerine ulaşarak yeniden onay almak zorunda.

Ücret alınmayan işlem kalmadı

Yapılan düzenlemelere karşın bankacılık sektöründe hangi kanaldan olursa olsun müşteriden ücretin alınmadığı herhangi bir bankacılık işlemi neredeyse yok denebilir. Mobil şubeden yapılan EFT ve havale işlemlerinden bile artık ücret alınıyor. Mobil şubeden yapılan ilk EFT'den sonra gönderilen tüm EFT'lerden ücret alan banka mevcut. Bankalar internetten yapılan EFT para transferinin limitini düşük tutarak müşteriyi şubeden işlem yapmaya mecbur bırakıyor. Son yıllarda bankaların vatandaşlardan aldığı işlem ücretlerine yönelik şikâyetlerde ise ağırlık ATM veya dijital kanallardan yapılan EFT, kredi kartı işlemlerin ve çek tahsilatından oluşuyor.

Yorumlar (0)