Tekirdağ'da ülkeye 5 yıl yetecek doğalgaz bulundu

Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde keşif çalışmaları yapan Norveçli Equinor ve Kanadalı Valeura firmaları, 286 milyar metreküplük doğalgaz rezervi tespit etti.

EKONOMİ 20.11.2019, 11:27 20.11.2019, 12:04
Tekirdağ'da ülkeye 5 yıl yetecek doğalgaz bulundu

Norveçli Equinor ve Kanadalı Valeura firmalarının Tekirdağ ilinin Muratlı ilçesinde yaptığı keşif çalışmaları kapsamında bir köylünün tarlasında 286 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulunduğu belirtildi. Yukarısırt Köyü Muhtarı Şerif Yıldırım, köylerinde çıkan doğal gazın kendilerini çok sevindirdiğini belirterek, bir senedir devam eden çalışmalarda diğer bölgelerde de gaz bulunduğunu fakat ne kadar olduğunun ve hangi noktalarda bulunduğunun açıklanmadığını ifade etti.

Türkiye’nin tahıl ambarı Trakya, yer altı zenginlikleri ile göz kamaştırıyor. Tekirdağ'da son günlerde yer altı zenginlikleri konusunda gelen haber sevinçle karşılanıyor. Norveçli Equinor ve Kanadalı Valeura firmalarının Tekirdağ ilinin Muratlı ilçesinde yürüttüğü keşif çalışmaları kapsamında 286 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulunduğu açıklandı.

Mayıs 2016’da Trakya bölgesinde gerçekleştirilen doğal gaz ve petrol keşif çalışmaları için sözleşme imzalayan Norveçli Equinor firması ile Kanadalı Valeura firmasının keşfi, bölge halkı tarafından büyük mutlulukla karşılandı. Keşif çalışmaları dahilinde kanıtlanmış hidrokarbon kaynaklarına ulaştıklarını açıklayan şirket yetkilileri, sadece bir köylünün tarlasında 286 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu kaydettiler.

Diğer taraftan, söz konusu keşif sonrası bölgedeki arazilerin fiyatı da yüzde 1000 oranında yani 10 katına yükseldi.

Türkiye'nin 5 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek miktar

Norveçli Equinor firması ile Kanadalı Valeura firması, Muratlı ilçesine bağlı Yeşilsırt, Yukarısırt ve Karacakılavuz köylerinde keşif çalışmalarını sürdürürken, açıklanan 286 milyar metreküp doğal gaz rezervinin ise Türkiye’nin 5 yıllık ihtiyacına karşılık geldiği vurgulandı. Açıklanan verilere göre, Türkiye'nin yıllık gaz ihtiyacı yıllık 50 milyar metreküp. 

Köylü çok mutlu

Gazetecilere açıklama yapan Yukarısırt Köyü Muhtarı Şerif Yıldırım, köylerinde çıkan doğal gazın kendilerini çok sevindirdiğini belirterek, bir senedir devam eden doğal gaz tespit çalışmalarında diğer bölgelerde de gaz bulunduğuna fakat hangi noktalarda ve ne miktarda bulunduğunun açıklanmadığına dikkat çekti. Yukarısırt Köyü Muhtarı Şerif Yıldırım, firmaların bölgede yaptığı çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"Burada çalışanlardan çok büyük bir doğal gaz rezervi bulunduğunu duyduk. Ülkemiz için hayırlı olsun. Bu alanda 5 kilometre içiinde 5 tane ocak açtılar. Araştırmalar devam ederken en fazla gazın bizim köyümüzde çıkması sevindirici. Köyümüz küçük inşallah gelişir. Arsa fiyatlarımız değerlendi. Köyümüzde bin metre arsa 10-20 bin liraya satılırken, doğal gazın çıkmasıyla bu fiyat 100 bin liraya çıktı."

Tarlasında çıktı

Yukarısırt köyünde tarlasında 286 milyar metre küp doğalgaz rezervi olduğu tespit edilen Mehmet Özkan isimli çiftçi, "Tam da benim tarlamın ortasında, 40 dönümlük arazim içinde doğal gaz çıktı.Tarlamızın değeri arttı. Ben tarlamı şirkete kiralık olarak veriyorum. Benim diğer arazilerimde de doğal gaz çıktığını söylediler. Arazilerimde doğal gaz çıkması sevindirici" ifadelerini kullandı.

Arazi fiyatları tavan yaptı

Muratlı’da emlaçılık yapan Süleyman Berk ise doğalgaz çıkmasıyla birlikte arazi fiyatlarının en az yüzde 40 arttığını söyleyerek şöyle dedi:

"Tarlalarında doğalgaz çıkacağını düşünen bazı vatandaşlar arazileri değer kazandığı için şu anda tarlalarını satmıyorlar. Doğalgaz arsa ve tarla fiyatlarını artırdı. Diğer emlakçı arkadaşlar da doğalgaz sebebiyle bölgede tarla fiyatlarının çok arttığını söylüyorlar. Tekirdağ'ın Muratlı ilçesine bağlı Yukarısırt köyü ile Yeşilsırt ve  Karacakılavuz köylerinde de doğalgaz rezervi olduğu biliniyor"

Yorumlar (0)