"Tek Kuşak Tek Yol" İstanbul'dan geçecek!

65 ülke ve 3 milyarlık nüfusu etkileyecek olan "Tek Kuşak Tek Yol" projesinin önemli bir aşaması İstanbul’da tamamlanacak. Demirden İpek Yolu olarak da bilinen hat üzerinden Avrupa’ya gidecek ilk yük treni, 5 Kasım günü Marmaray’dan geçerek Avrupa’ya yol alacak. 

EKONOMİ 14.10.2019, 09:55
"Tek Kuşak Tek Yol" İstanbul'dan geçecek!

1 trilyon dolarlık yatırımı ile 65 ülkeyi ve 3 milyarlık nüfusu etkileyecek olan "Tek kuşak, Tek Yol Projesi"nin önemli adımlarından birisi daha uygulamaya geçiyor. Temel hedefi Asya’nın en doğusu ile Avrupa kıyılarını birbirine bağlamak olan projenin orta koridorunda bulunan demiryolu hattı, ilk trenin Çin’den yola çıkması, ardından Marmaray'dan geçmesiyle fiilen başlamış olacak.

"Demirden İpek Yolu" olarak da bilinen hat üzerinden Avrupa'ya gidecek ilk yük treninin 5 Kasım günü Türkiye’de olması bekleniyor. Törenle karşılanacak olan tren, Marmaray’ı kullanarak Avrupa’ya ulaşacak. China Railway Express, Çin'den başlayan yolculuğunu Hazar geçişli uluslararası ulaştırma güzergâhı "Trans-Caspian International Transport Route (TITR)" üzerinden yapacak. 

Marmaray'dan geçerek Avrupa'ya ulaşacak ilk yük treni 

Güzergâhın önemli duraklarından kabul edilen Marmaray’ın, trenin geçişiyle küresel ticarette kilit bir konuma gelmesi planlanıyor. Marmaray, ticari yük taşımacılığıyla bir toplu taşıma aracı özelliğinden daha fazlası olacak. China Railway Express, 5 Kasım günü Marmaray'dan geçerek Avrupa'ya ulaşacak ilk yük treni olarak da tarihe geçecek ve 21. yüzyıl ticaretinde yeni bir döneme adım atılmış olacak. Bu hamleyle birlikte Türkiye'nin uluslararası ticaretteki etkinliğinin orta ve uzun vadede artış göstereceği tahmin ediliyor. 

Sırada ne var?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün altından geçen raylı sistem ve üç katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin bitmesiyle Türkiye, yeni küresel ticaret yollarının kilit ülkesi durumuna geliyor. Yakın coğrafyada benzeri projeler olmaması nedeniyle Anadolu ve İstanbul geçişli hatlar, Çin ve Avrupa ticaretine hız kazandıran ve maliyeti azaltan bir güzergâha dönüşüyor. 2013 yılında Çin tarafından ilan edilen "Tek kuşak Tek Yol Projesi" aynı zamanda dünya siyasetindeki ve ekonomisindeki değişen güç dengelerinin de yol haritasını sunuyor.

8 trilyon dolarlık yatırım yapılabilir

2049 yılında tamamen biteceği öngörülen Tek Kuşak Tek Yol Projesi dâhilindeki orta koridor, tarihteki İpek Yolu’na karşılık geliyor. Bu hattın yeniden canlanması amacıyla Çin ve bölge ülkelerinin 8 trilyon dolarlık yatırım yapacağı öngörülüyor. Çin ve Türkiye arasındaki mutabakat çerçevesinde ticaret yolları için 40 milyar dolarlık bir bütçe öngörüldü. Yatırımlara her sene harcanması beklenen miktar ise 750 milyon dolar civarında.
 

Yorumlar (0)