TCMB'den zorunlu karşılık oranlarında değişiklik!

TCMB, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılması kararını açıkladı.

EKONOMİ 22.09.2019, 09:02 22.09.2019, 17:09
TCMB'den zorunlu karşılık oranlarında değişiklik!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 20 Eylül 2019 tarihli açıklamasına göre, "finansal istikrarı desteklemek amacıyla" yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verildi.

Bu kararla, piyasadan yaklaşık 2,1 milyar ABD doları tutarında likidite çekilmesi bekleniyor.

Karar ne anlama geliyor?

Türkiye ekonomisinde son zamanlarda alışılan bir terim mevcut: borç dolarizasyonu. Özel sektör, üretimlerini devam ettirebilmek için, uygun faiz oranlarıyle, döviz kuru üzerinden borçlandı, ki bu da döviz talebini artırdı. 2018'in Ağustos ayında yaşanan finansal şok ile Türk Lirasının değer kaybı yaşaması, döviz borçlarının ödenmesini oldukça zorlaştırdı ve böylelikle Türkiye'deki şirketleri korumak adına "konkordato" gibi çeşitli çözüm önerileri getirilmeye çalışıldı.

2018'deki döviz kuru krizinden sonra, enflasyondaki düşüşü dikkate alarak, ülke ekonomisini canlandırmak için TCMB, 12 Eylülde faiz indirimini açıkladı. Faiz indirimleri sonrasında bankalar da kendi kredi faizlerinde değişikliğe gittiğini açıklamıştı. Bir başka deyişle, üretimi artırmak için yeterli sermayeye ihtiyacı olan şirketlerin kredi alma konusunda yolu açılmış oldu.

20 Eylülde açıklanan karar ise, TCMB'nin piyasadan dövizi çekmesi demek oluyor. Borç dolarizasyonu karşısında değer kaybeden TL'nin değer kazandırılması için ve bankanın döviz cinsinden olan rezervlerinin artması için bu yola gittiği söyleniyor. Fakat, uzmanlara göre, TCMB türev işlemler üzerinden döviz zorunluluklarını karşılıyordu, dolayısıyla bu karar artan döviz talebini dizginlemek için alınıyor.

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Özgür Demirtaş, kararın ne anlama geldiğini kendi Twitter hesabından paylaştı.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Ağustos başında yayınladığı yazıyı referans göstererek, TCMB kararının "Dövizleri getirin." anlamına geldiğini belirtiyor.

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Atilla Çifter, kendi Twitter hesabında kararla ilgili "Tokmak oyunu" ifadesine yer verdi.

Yorumlar (0)