TCMB tahminlerini revize etti!

TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 12 olarak açıkladığı toplantının önemli detaylarını sizler için derledik.

EKONOMİ 31.10.2019, 17:41 31.10.2019, 18:00
TCMB tahminlerini revize etti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün Murat Uysal başkanlığında Para Politikası Kurulu ile gerçekleşen Enflasyon Raporu 2019-IV'ün tanıtımı için bir toplantı gerçekleştirdi. TCMB Başkanı Murat Uysal, 2019 yılının son çeyreğine dair bankanın enflasyon tahminlerini ve hedeflerini açıkladı.

Küresel zayıflama

Küresel ekonomik görünümdeki zayıflamaya dikkat çeken Uysal, "Artan jeopolitik belirsizlikler ile birlikte değerlendirildiğinde, küresel büyüme görünümü bir önceki Rapor dönemine göre daha zayıf seyretmekte." diye konuştu.

Uysal, bu zayıflamanın ve jeopolitik belirsizliklerin emtia piyasalarını baskıladığını ve ham petrol fiyatlarını ılımlı bir seyirde olmasına sebep olduğunu belirtti.

Enflasyonda iyileşme görünümü devam ediyor

Küresel ekonomideki gelişmelerden sonra TCMB Başkanı Uysal konuşmasına Türkiye ekonomisindeki kilit göstergelere yoğunlaşarak devam etti.

Enflasyondaki görünümün iyileştiğinden ötürü para politikasındaki sıkılığı azaltmaya karar verdiklerini açıklayan Uysal, politika faizlerini yüzde 14 seviyesine düşürdüğünü açıkladı. 

Üçüncü çeyrekteki Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 9,3 olarak gerçekleşmesiyle Temmuz Enflasyon Raporu'nda belirtilen tahminin alt bandına yaklaştığını belirten Uysal, enflasyon oranının yıl sonunda yüzde 12 oranında olacağı tahminini belirtti.

"Enflasyon hedefine yakınsıyoruz"

Enflasyonun kademeli olarak TCMB enflasyon hedeflerine yakınsayacağını belirten TCMB Başkanı Murat Uysal, 2019 yıl sonu enflasyonunun yüzde 12 olarak gerçekleşeceğini öngördüklerini belirtti.

2020 yılında yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2, 2021 yılında ise bu tahminlerinin yüzde 5,4 olduğunu açıklayan Uysal, orta vadede enflasyonun yüzde 5 düzeyine yakınsayacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Makul bir reel faiz

Konuşmasının son bölümünde para politikası kararları için enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergeleri dikkate aldıklarını açıklayan Uysal, gerçekleşen faiz indirimlerinin enflasyonun seyriyle paralel olduğunu belirtti.

Uysal, "Parasal duruşumuzu enflasyonun ana eğilimi üzerinde makul bir reel faiz oluşturacak şekilde belirlemekte olduğumuzu tekrar vurgulamak isterim. Bu kapsamda enflasyon beklentileri yakından takip edilirken, tahminlerimiz ve bunların ima ettiği ana eğilimler karar alma sürecimizde önemli bir yer teşkil ediyor." diye de ekledi.

TCMB İstanbul'a mı taşınıyor?

TCMB'nin İstanbul'a taşınmasına dair soruyu cevaplayan TCMB Başkanı Uysal, "İstanbul Finans Merkezi'nde bizim bir yerimiz var ve orada binamız yapılacak. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Dolayısıyla burası tamamlanması halinde taşınma süreçleri de o çerçevede gerçekleşebilir." diye konuştu.

Yorumlar (0)