TCMB'nin değerleme hesabı hazineye mi aktarılıyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) değerleme hesabında bulunan miktarın bütçede gelir hesabına aktarılmasına yönelik bir değerlendirme yaptığını belirten konuya yakın bir kaynak, nihai karar verilmesi halinde 100 milyar liraya yakın kaynağın gelecek yıl TCMB'den Hazine'ye aktarılabileceğini bildirdi. 

EKONOMİ 23.10.2019, 10:54
TCMB'nin değerleme hesabı hazineye mi aktarılıyor?

Bloomberg’de yer alan bir haberde, "TCMB yetkililerinin bankanın değerleme hesabındaki miktarın gelir hesabına aktarılmasını konuştuğu öğrenildi." iddiasına yer verildi. 

Böyle bir karar alınması halinde TCMB'nin, liranın yabancı paralar karşısındaki değerinin ve uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının değişmesi sonucu aleyhte ve lehte oluşan değerleme farklarını Hazine'ye kâr payı olarak yansıtmasının önü açılacak.

Geçen aylarda Merkez Bankası’nın kötü gün parası olarak tanımlanan "ihtiyat akçesi" hesabında bulunan 46 milyar lira Hazine’ye aktarılmış, kamuoyunda olay "Kefen paramız Hazine’ye aktarıldı." şeklinde yorumlanmıştı. 

"100 milyar liraya yakın bir kaynak Hazine tarafından kullanılabilecek"

Reuters’ın sorusunu yanıtlayan konuya yakın kaynak, “Ekonomi yönetimi tarafından değerleme hesabına yönelik çalışma ve değerlendirme birkaç aydır yapılıyor. Uygulamaya nihai karar verilirse yaklaşık 100 milyar liraya yakın bir kaynak gelecek yıl Hazine tarafından kullanılabilecek." ifadesini kullandı. 
 

Yorumlar (0)