TCMB, faiz oranını yükseltti!

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), TL (Türk Lirası) zorunlu karşılıklara yönelik faiz oranını yüzde 7'ye yükseltti. 

EKONOMİ 12.10.2020, 10:10
TCMB, faiz oranını yükseltti!

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), TL (Türk Lirası) zorunlu karşılık oranlarına ilişkin değişiklik yaptı. 

TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) tarafından verilen karara göre; TL (Türk Lirası) zorunlu karşılıklara yönelik faiz oranı yüzde 7'ye çıkarıldı. Söz konusu faiz oranı, yüzde 5 olarak uygulanıyordu. 

Yüzde 7'lik faiz oranının, 16 Ekim günü itibarıyla uygulanmaya başlanacağı bildirildi. 

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Doları cinsinden zorunlu karşılıklara yönelik komisyon da yüzde 0,0125'e düşürüldü. Söz konusu komisyon yüzde 0,0250 olarak uygulanıyordu. 

Diğer yandan, TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), zorunlu karşılıklara ilişkin tebliğ ile ortaya konan şartları yerine getiren reel kredi büyümesine sahip bankalara yüzde 9 uygulanacağını duyurdu. TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), diğer bankalara ise yüzde 2 uygulanacağını kaydetti. 

Analistler ne diyor?

Analistler, TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) tarafından verilen kararın, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında başlatılan normalleşme sürecinde atılan diğer adımları desteklediğini ifade ediyor. 

Söz konusu analistler, yabancı para zorunlu karşılıklarından edinilen komisyonların düşürülmesi ve TL (Türk Lirası) zorunlu karşılıklarına ödenen faizlerin yükseltilmesi ile bankacılık sektörünün aracılık maliyetlerinin azalacağını kaydediyor.

Öte yandan, bu hamlenin, normalleşme sürecinin hedefleri doğrultusunda parasal aktarım sistemi ve ekonomik istikrar üzerinde pozitif bir etkiye sahip olacağına dikkat çekiliyor. 

Yorumlar (0)