TCMB, enflasyon tahminini yükseltti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020 yılının sonu için enflasyon tahminini yükseltti. Enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 12,1 olacağı tahmin edildi. 

EKONOMİ 28.10.2020, 11:33
TCMB, enflasyon tahminini yükseltti!

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 12,1'e yükseltildi.

Konuya ilişkin açıklama Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı olan Murat Uysal'dan geldi. 

Enflasyon raporunu duyuran Uysal, söz konusu raporda mevcut olan değişikliklere ilişkin açıklamada bulundu. 

"Belirsizlik sürüyor"

Uysal, global ekonomik faaliyetin Nisan ayında dip seviyesini gördüğünü, şu anda kısmi anlamda toparlanma yaşandığını fakat yine de yeni tip koronavirüs (Covid-19) öncesi sürecin altında seyrettiğini ifade etti.

Ekonomiye ilişkin belirsizliğin sürdüğüne dikkat çeken Uysal, emtia fiyatlarının yeni tip koronavirüs (Covid-19) öncesi seviyeleri geçtiğini kaydetti.

"Fon akımı durdu"

Uysal, gelişmiş ve gelişen ülkelerde genişleyici mali ve parasal duruşun sürdüğüne dikkat çekerek, yüksek belirsizlik nedeniyle gelişmekte olan ülkelere fon akımının durduğunu ifade etti.

"Döviz kurunda görülen oynaklık arttı"

Türkiye'nin risk priminin yüksek ve dalgalı olduğunu belirten Uysal, ülkemizde portföy çıkışlarının üçüncü çeyrekte yükseldiğini ve döviz kurundaki oynaklığın da arttığını söyledi. 

"V tipi toparlanma var"

Uysal, üçüncü çeyrekte ekonomik faaliyetin "V" tipi toparlanma gösterdiğine dikkat çekerek, Eylül ve Ekim aylarında toparlanmanın devam ettiğini ve büyük olasılıkla 2020 senesinde pozitif büyüme yaşanacağını aktardı. 

"Altın ithalatı arttı"

Dolarizasyon nedeniyle altın ithalatının tarihî bir şekilde yükseldiğine işaret eden Uysal, söz konusu ithalatın kredi politikalarının normale dönmesiyle azalacağını kaydetti. 

"İstihdam şartları iyileşti"

Uysal, 2020 yılının ikinci yarısında yaşanan istihdam kaybının yarısının telafi edildiğini belirterek, öncü göstergelere göre istihdam şartlarının iyileştiğini söyledi. 

Kuvvetli kredi ivmesi ve Türk Lirası'nda (TL) yaşanan kredi kaybı ile enflasyonun beklenen yüksek bir seyirde ilerlediğini aktaran Uysal, toparlanmanın Eylül ve Ekim aylarında devam ettiğini belirtti.

"Yüzde 12,1 olarak gerçekleşebilir"

Uysal, 2020 senesinin sonu için gıda enflasyon tahmininin yüzde 13,5'e çekildiğini kaydederek, enflasyonun bu sene sonunda yüzde 12,1 olabileceğini, 2021 senesinin sonunda ise yüzde 9,4'e düşebileceğini aktardı. 

Yorumlar (0)