TCMB duyurdu: Çin ile anlaşma yapıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Çin ile imzalanan swap anlaşması dâhilinde ilk Çin Yuanı fonlamasının 18 Haziran günü gerçekleştirildiğini duyurdu. 

EKONOMİ 19.06.2020, 16:40 19.06.2020, 17:42
TCMB duyurdu: Çin ile anlaşma yapıldı!

Alınan bilgiye göre Türkiye, Çin ile "swap anlaşması"nı yeniledi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Çin ile imzalanan swap anlaşması dâhilinde ilk Çin Yuanı fonlamasının 18 Haziran günü gerçekleştirildiğini duyurdu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk şirketlerinin Çin'den ithalatlarını, Çin Yuanı (CNY) ile ödeme yaparak gerçekleştirdiğini ifade etti. 

Yapılan açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile arasında 2019 senesinde yenilenen swap (para takası) anlaşması kapsamında Çin Yuanı (CNY) fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran 2020 günü gerçekleştirildiği kaydedildi.

Böylece farklı sektörlerde yer alan Türk şirketlerinin, ilgili bankalar aracılığı ile Çin'den ithalatlarını Çin Yuanı (CNY) cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirdiği ifade edildi. 

Açıklamada, uluslararası ticaret ödemelerinde yerel paranın kullanılması ile Türk şirketlerinin uluslararası likiditeye ulaşabilmesi bakımından swap anlaşması kaynaklarının kullanılmış olmasının önem taşıdığı, ayrıca Türkiye ile Çin arasında kurulan mali işbirliğini de kuvvetlendirecek bir adım olarak nitelendirildiği belirtildi. 

Diğer yandan, ticari bankaların, uluslararası çalışmalara dair ürün yelpazelerini, swap anlaşmasını baz alan bir yöntem ile genişletebileceği aktarıldı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), hem uluslararası ticaret ödemelerinde yerel paranın kullanılmasına hem de swap anlaşmaları ile bu kaynaklarının kullanımına destek vermeyi sürdüreceği ifade edildi. 

Swap ne anlama geliyor?

Swap'ın kelime manası "değiştirmek, takas etmek"tir.

Ekonomi literatüründe ise swap kelimesi, iki tarafın finansal varlıklarını takas ettiği bir sözleşme anlamına geliyor.

Yorumlar (0)