TCMB'den yeni adım: Katar ile swap 15 milyar dolara çıkarıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Katar Merkez Bankası arasında 17 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan ikili para takası (swap) anlaşması tadil edildi.

EKONOMİ 20.05.2020, 09:11 20.05.2020, 09:22
TCMB'den yeni adım: Katar ile swap 15 milyar dolara çıkarıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Katar Merkez Bankası ile imzalanan swap tadil anlaşması hakkında bir duyuru yayımladı.

Duyuruya göre, yapılan değşiklikle birlikte swap anlaşmasının tutarı, 5 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyalinden 15 milyar ABD doları karşılığı Türk lirası ve Katar riyaline yükseltildi.

Öte yandan, para takası anlaşmasının öncelikli amacının yerel para birimleri üzerinden yapılan ticareti kolaylaştırmak ve iki ülkenin finansal istikrarını desteklemek olduğuna dikkat çekildi.

Swap nedir?

Swap'ın sözcük anlamı değiştirmek, takas etmek anlamına geliyor. Finans literatüründe ise swap, iki tarafın finansal varlıklarını takas ettiği sözleşme olarak geçiyor.

Popüler olan swap çeşitlerinden biri döviz swapıdır. Diyelim ki, Türkiye'de bulunan bir A bankasının dövize ihtiyacı var ve bankadaki TL varlıklarını swap piyasasına koyuyor. Yurt dışında bulunan bir banka eğer TL varlıklarına ihtiyaç duyuyorsa, kendi döviz cinsinden olan varlıklarıyla takas edebilir. Burada önemli olan nokta şu: her iki banka sadece belirli bir süreliğine bu varlıkları devrediyor.

Bankaların döviz satın almak yerine swap piyasasına gitmesi ise, döviz kuru risk primini azaltması, yani banka takas ettiği varlıkları aslında bir nevi sigortalamış oluyor.

Yorumlar (0)