TCMB'den swap hamlesi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde "Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasası" açılmasına karar verildi.

EKONOMİ 01.10.2019, 10:17 01.10.2019, 13:55
TCMB'den swap hamlesi!

TCMB, "Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasası" açılmasına karar verildi.

Bankadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bankaların likidite yönetimdeki etkinliğin artırılması amacıyla Merkez Bankası bünyesinde Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasası'nın açılmasına karar verilmiştir. İşlemler, döviz ve efektif Piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalarla limitleri dâhilinde alım/satım yönünde kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilecektir. Söz konusu piyasada Merkez Bankası taraflı işlemlere 2 Ekim 2019 tarihinden itibaren başlanacaktır.  İşlemlere ilişkin ayrıntılar veri dağıtım sistemleri aracılığı ile günlük olarak ilan edilecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

TCMB'nin bu adımı fon akışlarının azaldığı ortamda döviz ödemeleri olan firmalar ve bankalara destek amacıyla yapılıyor.

Swap nedir?

Swap, en basit haliyle takas, iki tarafın nakit akışlarını veya borçlarını iki farklı finansal araçtan takas ettiği türev bir sözleşme olarak biliniyor.  Swapların çoğu, bir kredi veya tahvil gibi önemli bir anaparaya dayalı nakit akışını içeriyor. Genellikle temel olan şey el değiştirmez. Her nakit akışı, swapın bir ayağını içerir. Nakit akışı genellikle sabittir, diğeri değişkendir ve gösterge faiz oranına, değişken döviz kuru ya da endeks fiyatına dayanır.

En yaygın swap türü faiz swapıdır. Swaplar, borsalarda işlem görmez ve perakende yatırımcılar genellikle swap gerçekleştirmez. Aksine swaplar, öncelikle her iki tarafın ihtiyaçlarına göre uyarlanmış olan işletmeler veya finansal kurumlar arasındaki kontrat sözleşmeleridir.

Yorumlar (0)