TCMB'den koronavirüs toplantısı: Faiz indirdi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yeni tip koronavirüsün (Covid-19) muhtemel ekonomik ve finansal etkilerini değerlendirmek için bugün toplandı. TCMB, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e çekti.

EKONOMİ 17.03.2020, 14:05 17.03.2020, 14:30
TCMB'den koronavirüs toplantısı: Faiz indirdi!

Türkiye'de 47 koronavirüs vakası tespit edilmesinin ardından peş peşe yeni gelişmeler yaşanıyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), koronavirüsün olası ekonomik etkilerini değerlendirmek amacıyla bugün toplandı.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, "19 Mart 2020 tarihinde toplanması planlanan Para Politikası Kurulu, koronavirüsün olası ekonomik ve finansal etkilerini değerlendirmek üzere bugün toplanmıştır." denildi. 

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan düşürerek yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e çeken TCMB, şu açıklamayı yaptı: 

"Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmeler küresel büyüme görünümünü zayıflatmaktadır.

Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, Merkez Bankası finansal istikrarı desteklemek amacıyla kapsamlı bir tedbir seti uygulamaya koyacaktır.

Yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki aşağı yönlü riskler artmıştır.

Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir.

Gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkanlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likidite sağlanacaktır.

1 hafta vadeli repo ihalelerine ilaveten ihtiyaç duyulduğunda piyasaya 91 gün vadeye kadar repo ihaleleriyle likidite sağlanabilecek.

Piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkanına ilişkin limitler artırıldı."

Yorumlar (0)