TCMB'den flaş toparlanma mesajı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, yaz aylarından beri Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın belirginlik kazandığını ifade etti. 

EKONOMİ 27.11.2020, 12:50
TCMB'den flaş toparlanma mesajı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, 2020 senesinde global anlamda en ciddi dışsal şokun yaşandığına dikkat çekti. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Ağbal, 2020 senesinin ilk çeyreği ile beraber tüm dünyada yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) neticesinde hem Türkiye'de hem dünyada büyüme görünümünün bariz şekilde zayıfladığını belirtti.

"Toparlanma belirginlik kazandı"

Ağbal, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) olumsuz yöndeki makrofinansal etkilerinin ortadan kaldırılması için genişleyici para ve maliye politikalarının hayata geçirildiğini kaydederek, yaz aylarından beri Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın belirginlik kazandığını ifade etti.

"Cari işlemler açığı arttı"

Ayrıca yeni tip koronavirüs (Covid-19) süreci şartlarında sağlanan kredi ile parasal büyüklüklerde yaşanan hızlı artışın sonucu olarak altın ithalatı ile iç talebin güç kazandığını aktaran Ağbal, cari işlemler açığının arttığını ve mevduat dolarizayonu trendinin yükseldiğini bildirdi.

"Döviz rezervleri üzerinde baskı meydana geldi"

Ağbal, bu nedenle döviz rezervleri ve kurlar üzerinde baskı meydana geldiğine dikkat çekerek, makrofinansal istikrar ile fiyat istikrarı konusunda tehlikenin arttığını kaydetti. 

"Fiyat istikrarının sağlanmasını hedefliyoruz"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) fiyat istikrarını sağlamayı ve devam ettirmeyi hedeflediğini vurgulayan Ağbal, finansal istikrar için fiyat istikrarının önem arz ettiğini ifade etti.

Ağbal, aynı şekilde finansal istikrarın da fiyat istikrarı için kritik olduğuna dikkat çekerek, fiyat istikrarının sağlanması ve devam ettirilmesine yönelik tutum ile makrofinansal tehlikelerin azalmasına katkı sağlanacağını belirtti.

"Yurt içi ve global gelişmeler izlenecek"

Finansal istikrarın muhafaza edilmesi ve finansal sisteme güç kazandırılması amaçları kapsamında hem yurt içi hem de global gelişmelerin izleneceğini aktaran Ağbal, finansal piyasaların gelişmesinin sağlanacağını bildirdi.

"Etkili politikalar hayata geçirilecek"

Ağbal, makrofinansal boyutta kırılganlıkların meydana gelmesinin önüne geçilmesi ve mevcut kırılganlıkların azaltılması için etkili politikaların hayata geçirileceğini ekledi.

Yorumlar (0)