TCMB'den flaş karar! Faizi artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini artırarak yüzde 10,25 yaptı. 

EKONOMİ 24.09.2020, 14:38 24.09.2020, 14:43
TCMB'den flaş karar! Faizi artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) beklenmeyen bir faiz hamlesi geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, 2020'nin dokuzuncu toplantısını yaptı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomistlerin beklentilerinin aksine politika faizini iki puan artırdı. Böylece politika faizi yüzde 10,25 oldu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran ayına kadar dokuz defa peş peşe faiz indirmişti. Böylece politika faizi yüzde 24'ten yüzde 8,25'a kadar gerilemiş, daha sonra ise sabit tutulmuştu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faizi artırmasının ardından dövizde önemli ölçüde düşüş görüldü. Doların 7,55'e kadar gerilediği fark edildi. 

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, enflasyon üzerinde etkiye sahip olan yeni tip koronavirüse (Covid-19) bağlı arz yönlü unsurlara, normalleşme döneminde aşamalı olarak son verilmesinin beklendiği kaydedildi.

Söz konusu açıklamada, talep yönlü dezenflasyonist (zaman içerisinde enflasyon oranının azalması) etkilerin belirginlik kazanacağının tahmin edildiği, fakat kuvvetli kredi ivmesi ile ekonomide görülen iyileşme ve finansal piyasalarda meydana gelen gelişmeler sonucunda enflasyonun beklenenden daha yüksek seyrettiği belirtildi. 

Ağustos ayı itibarıyla enflasyon beklentilerinin kontrol altında tutulması ve enflasyon görünümüne ilişkin tehlikelerin kısıtlandırılması için sıkılaştırma hamlelerinin artırılması gerektiğine dair karar alındığı ifade edildi. 

Bu nedenle Para Politikası Kurulu'nun, dezenflasyon dönemini tekrar sağlamak ve fiyat istikrarına destek vermek için politika faizini 200 baz puan artırmayı kararlaştırdığı bildirildi.  

Yorumlar (0)