TCMB Başkanı'ndan yıl sonu enflasyon tahmini açıklaması

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2023'teki enflasyon beklentilerine ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı. Yıl sonu enflasyon tahminini açıklayan Kavcıoğlu, 2024 yılının sonunda ise enflasyonun yüzde 8,8'e düşmesinin beklendiğini söyledi.

EKONOMİ 26.01.2023, 12:36 Hakan Öksüz
TCMB Başkanı'ndan yıl sonu enflasyon tahmini açıklaması

2023'ün ilk enflasyon raporuna ilişkin bilgilendirme toplantısında konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonun kasım-aralık döneminde ivme kaybederek yavaşladığını söyledi. Enflasyonda meydana gelen yavaşlamanın, diğer göstergeler tarafından da desteklendiğine işaret eden Kavcıoğlu, "2023 yıl sonu enflasyon tahminimiz yüzde 22,3'tür. 2024 yılının sonunda ise enflasyonun yüzde 8,8'e ineceğini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Enflasyon beklentiler aşağı yönlü güncellendi"

Finansal istikrarı korumaya ve kalıcı fiyat istikrarını sağlamaya yönelik politikalar uyguladıklarını belirten Kavcıoğlu, "Liralaşma politikasını kararlılıkla sürdüreceğiz. Ukrayna-Rusya savaşından dolayı geçen yıl emtia ve enerji fiyatları olağanın dışında artış gösterdi. Son dönemlerde emtia fiyatlarında gerileme var. Normalleşme eğilimleri ile birlikte 2023'te birçok ülke gibi Türkiye'de de enflasyon beklentileri aşağı yönlü güncellendi." dedi.

"İstihdamı en çok artıran ülkelerden biriyiz"

Türkye'de ekonomi büyümenin sürdürülebilir ve sağlam temeller üzerine inşa edildiğine vurgu yapan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, "Küresel çaptaki olumsuz görüntüye rağmen yatırımlar devam etti. Koronavirüs öncesi dönemden beri istihdam sayısını en çok artıran OECD ülkelerinden biriyiz. Cari dengenin kurulmasında turizm sektörünün büyük payı var. Geçen yıl cari açığımız yükseldi ama son zamanlardaki gelişmeler ile birlikte gerileme bekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)