TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan 'İhracat' mesajı: "Telafi edeceğiz"

TCMB Genel Kurulu'nun açılışında önemli açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu 'Liralaşma stratejisi'nin politika gözden geçirme aşamasının asli unsurlarından olduğunu ifade etti. Kavcıoğlu, küresel barışın tesis edilmesiyle enflasyonda düşüşün başlayacağını tekrarladı.

EKONOMİ 29.03.2022, 17:26
TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan 'İhracat' mesajı: "Telafi edeceğiz"

Merkez Bankası Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, döviz ve enflasyonla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Dövizi kontrol altına aldık”

Kurumun Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda makroekonomik sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, döviz kurunu kontrol altında tutmaya dönük çalışmaları aktardı. 

Kavcıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada döviz kurundaki sağlıksız hareketlerin kontrol altına alınmasına yönelik bilgi vererek, küresel barışın enflasyonu düşüreceğine dikkat çekti.

Kavcıoğlu, "Hazine'nin adımları ile beraber döviz kurunda yaşanan ve sağlıklı olmayan hareketleri kontrol altında tutmaya başladık. Devreye sokulan bütün uygulamaların esas odağı; fiyat istikrarının sürdürülebilir bir alanda tekrar şekillenmesi hedefiyle finansal sistemin liralaşmasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

Enflasyondaki artış: “Sıcak çatışma ortamı önemli rol oynuyor”

Enflasyon ile ilgili meseleye de değinen ve değerlendirmelerde bulunan TCMB Başkanı Kavcıoğlu, "Yakın dönemde enflasyonda görüşen yükselişte; ekonomik temellerden uzak fiyatlamaların geçici etkileri, küresel gıda, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarında yaşanan artışlar ile tedarik aşamasındaki aksaklıklar gibi arza dönük unsurlar ve talepler etkili olmaktadır. Son günlerde yaşanan sıcak çatışma ortamının sebep olduğu enerji maliyeti artışları da büyük rol oynamaktadır.

Enerji fiyatlarına benzer bir biçimde, enflasyon dinamikleri üzerinde gıda fiyatlarının belirleyici etkisi de bütün dünyada önemini korumaya devam ediyor. Girdi maliyetlerinde yaşanan yükselişler, kuraklık, iklim şartları, bazı ülkelerde gıda ihracatına dönük özel kısıtlamalar ve stok problemleri, küresel açıdan gıda fiyatlarının yüksek seyretmesine sebep oluyor. Uluslararası tarımsal emtia ve gıda fiyatlarındaki bu gelişmelerin etkilerini Türkiye'de de gözlemliyoruz." açıklamasını yaptı.

"Üretici fiyatlarındaki yükseliş eğilimi devam ediyor” diyen Kavcıoğlu, “Tüketici enflasyonunun da uzun vadeli eğilimlerin üstünde seyretmeyi sürdürüyor” şeklinde konuştu.

“İhracat kayıplarını telafi edeceğiz”

İhracat kayıplarına ilişkin de konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Jeopolitik konumu ile Türkiye’nin, ihracatçıların pazar ve ürün çeşitlendirmedeki kabiliyetlerinin son zamanlardaki sıcak çatışma ortamı sebebiyle ortaya çıkan ihracat kayıplarını telafi edeceğini ve ihracat performansımız konusunda destekleyici rol oynayacağını beklemekteyiz.” sözlerini kullandı.

“Liralaşma stratejisi sürecin asli unsurlarından biri”

Sürdürülebilir fiyat istikrarı konusunda atılan adımlarla beraber küresel barış atmosferinin tekrar temini ile dezenflasyonist sürecin devreye girmesini beklediklerini dile getiren Kavcıoğlu, "Bu sebeple politika faizinde bir değişiklik yapmadık, söz konusu kararların birikimli etkilerini görüyoruz" açıklamasını yaptı ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Politika gözden geçirme aşamasının asli unsurlarından birinin Liralaşma Stratejisidir. Hazine'nin adımları ile beraber döviz kurunda sağlıksız hareketleri kontrol altına aldık. Devreye sokulacak bütün uygulamaların esas odağı fiyat istikrarının sürdürülebilir bir temelde tekrar şekillenmesi hedefiyle finansal sistemin liralaşmasını sağlamaktır" sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)