TBB'den kredi borçlarına ilişkin duyuru

TBB (Türkiye Bankalar Birliği), protestolu senet ve karşılıksız çekler ile kredi kartı ve kredi borçlarına dair kayıtların dikkate alınmamasına ilişkin kanuna dahil edilen geçici madde hakkında bilgilendirme notu paylaştı. Buna göre, tüzel ve gerçek kişiler, vadesi 1 Ekim 2022 tarihinden evvel dolan protestolu senet, karşılıksız çek ve bütün kredi borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine dek ödemesi veyahut yapılandırması halinde, Risk Merkezi gözetimindeki kayıtları dikkate alınmayacak.

EKONOMİ 09.11.2022, 18:20 10.11.2022, 05:54
TBB'den kredi borçlarına ilişkin duyuru

TBB, protestolu senet ve karşılıksız çekler ile kredi kartı ve kredi borçlarına dair kayıtların dikkate alınmamasına ilişkin kanuna dahil edilen geçici madde hakkında bilgilendirme notu paylaştı. 

Bahse konu nota göre, düzenleme tüzel ve gerçek kişilerin protestolu senet, karşılıksız çek, ticari ve bireysel nitelikli kredi kartı dahil bütün kredi borçlarını kapsıyor. Borçların vadesinin 1 Ekim 2022'den evvel olması ve söz konusu tarih itibarıyla tamamen veyahut kısmen ödenmemiş olması gerekiyor.

Bahse konu borçların 1 Temmuz 2023 tarihine dek tekrar yapılandırılması veyahut tamamının ödenmesi halinde, Risk Merkezi gözetimindeki kayıtlar, finansal kuruluşlar ve bankalar tarafından dikkate alınmayacak.

Diğer yandan, vadesi 1 Ekim 2022'den sonra olan borçlar, düzenleme kapsamına girmeyecek.

Borç ödeme veyahut tekrar yapılandırma talepleri, borcun olduğu finansal kuruluş ve/veya bankaya müracaat edilerek gerçekleştirilebilecek. Talebin müspet karşılanması, finansal kuruluş veyahut bankanın ticari kararıyla ilişkili olacak.

Geçici madde

Resmi Gazete'nin 9 Kasım 2022 tarihli sayısında yayımlanarak uygulamaya sokulan 5834 sayılı Protestolu Senet ve Karşılıksız Çekler ile Kredi Kartı ve Kredi Borçlarına Dair Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun'a ilave edilen geçici madde, şu şekilde:

"Taksit ve/veyahut anapara ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den evvel olup da kullandığı gayrı nakdi ve nakdi kredilerinin faiz, anapara ve/veyahut ferilerine dair ödemelerini aksatan tüzel ve gerçek kişilerin, ticari faaliyette bulunmayan ve bulunan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin protesto edilmiş senet, karşılıksız çıkan çek, kredi kartı ve diğer tüm kredi borçlarına dair Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi gözetiminde tutulan kayıtları, bahse konu borçların ödenmesi geciken bölümünün 1 Temmuz 2023 tarihine dek tamamının ödenmesi veyahut tekrar yapılandırılması durumunda, söz konusu kişilerle gerçekleştirilen finansal işlemlerde finansal kuruluşlar ve kredi kuruluşlarınca dikkate alınmaz."

Yorumlar (0)