TBB, BDDK ve SPK'dan üçlü uyarı

TBB (Türkiye Bankalar Birliği) tarafından, bankacılık ile ilgili hususların siyaset üstü tutulmasının çok büyük önem arz ettiği, bu sebeple sektörün güvenilirliğine zarar verebilecek olan ve gerçeği yansıtmayan spekülatif beyanlara asla itibar edilmemesi gerektiği ifade edildi. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında bankalara ilişkin ifade edilen, bir bilgi ve belgeye dayanmayan açıklamaların gerçek dışı olduğu bildirildi. SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) ise sermaye piyasasının istikrar ve güven içinde işleyişini bozacak beyanların yanı sıra piyasa bozucu eylem ve işlemlerin tespit edilmesi durumunda, sorumlular hakkında idari ve cezai yaptırımlar uygulanacağını belirtti.

EKONOMİ 24.05.2023, 23:55
TBB, BDDK ve SPK'dan üçlü uyarı

TBB tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, ülkemizde bankacılık sektörünün yüksek bir likidite, sermaye yeterliliği ve aktif kalitesine sahip olduğu kaydedilerek, "Sektörün 17 Mayıs tarihi itibarıyla 427 milyar lira likit varlığı, 110 milyar dolar yabancı para likit varlığı vardır. Likidite oranı ise yüzde 160 ile diğer göstergelere paralel biçimde uluslararası ortalamalar seviyesindedir. Bankacılık sektörü bütün yükümlülüklerini karşılayabilecek kuvvettedir." ifadelerine yer verildi.

Bugüne değin çok sayıda dış ve iç kaynaklı şoklara dayanıklılık gösteren bankacılık sektörünün çok sağlam bir yapıda olduğu, çalışmalarının tamamının kayıt altına alındığı ve devamlı olarak denetime tabi tutulduğu belirtilen açıklamada, "Sektör Türkiye ekonomisinin kuvvetine inanmakta, kuvvetini ekonomiden almakta, sağlıklı bir bilanço ile ekonomiyi desteklemektedir. Bankacılık sektöründe güven ortamının korunması hepimizin sorumluluk ve görevidir." denildi. 

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bankacılık ile ilgili hususların siyaset üstü tutulması çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu sebeple sektörün güvenirliliğine zarar verebilecek ve gerçek dışı spekülatif açıklamalara kesinlikle itibar edilmemelidir. Müşterilerimizin sektöre karşı duydukları güvenden ötürü teşekkür ederiz."



BDDK

BDDK'nın resmi sosyal medya hesabı üzerinden paylaşılan yazılı açıklamada, "Sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında bankalarımız hakkında ifade edilen, bir bilgi ve belgeye dayanmayan açıklamalar gerçek dışı olup, bu tür dayanaksız ve gerçeğe aykırı beyanlara asla itibar edilmemesi, yayınlarda yer bulmasının bankacılık mevzuatı kapsamında açık ve net bir şekilde suç teşkil ettiğinin bilinmesi ve bu beyanlarda bulunanlar ve yayanlar hakkında gerekli tüm yasal işlemlerin yapılacağı konusu kamuoyuna önemle duyurulur." denildi.

Açıklamada, sektörün ve bankaların dün olduğu gibi bugün de BDDK'nın denetimi ve gözetimi altında sağlam ve güçlü likidite ile finansal rasyolara sahip bir biçimde yoluna devam ettiği bildirildi.

SPK

SPK'dan yapılan yazılı açıklamada, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören firmalar hakkında herhangi bir belge ve bilgiye dayanmayan, gerçek dışı, dayanaksız ifadelere yer verildiği vurgulandı. 

Uluslararası piyasalara tümüyle entegre olan sermaye piyasasının rekabetçi, adil, istikrarlı, şeffaf ve güvenilir bir ortamda işlediği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler paylaşıldı: 

"Yatırımcıların çıkar ve haklarının korunması ilk önceliğimizdir. Borsa İstanbul'da yapılan işlemler, Borsa İstanbul ve SPK tarafından anlık olarak izlenmektedir. Sermaye piyasasının istikrar ve güven içinde işleyişini bozacak açıklamalara ek olarak piyasa bozucu eylem ve işlemlerin tespit edilmesi durumunda, Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri kapsamında, SPK tarafından sorumlular hakkında idari ve cezai yaptırımlar uygulanacaktır."

Yorumlar (0)