Tarlada 50 kuruş, markette 12 lira

Ülkemizin salçalık domates ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Bursa'ya bağlı Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde hasat sancılı başladı. Maliyetler iki kat arttı fakat domates bu sene de tarlada aynı fiyata alınıyor.

EKONOMİ 07.08.2021, 19:10 08.08.2021, 13:01
Tarlada 50 kuruş, markette 12 lira

Bu sene salçalık domateslerini toplamaya başlayan üreticiler, açıklanan alım fiyatları karşısında ne yapacaklarını şaşırdılar. Salçalık domateslerin geçtiğimiz yılki fiyat olan 50 kuruştan alınması müstahsilleri isyan noktasına getirdi. Gübre, mazot, ekipman, işçilik giderleri yüzde 100'e yakın artan üreticiler domates fiyatlarına zam beklerken, ürünlerinin bu sene de aynı fiyattan alınmasına tepki gösterdi.

Tarlada 50 kuruş, pazarda 3 lira

Çiftçinin ürün alabilmesi için tarlasına atması gereken üre gübresi 2020'de 150 lirayken, bu yıl 250 liradan satılıyor. Geçtiğimiz sene 200 lira olan gübre bu sene 350 liraya yükseldi. Gübre ve diğer giderler bu denli zamlanmasına karşın ürün fiyatlarının artmaması çiftçileri üzüyor. Tarladan 50 kuruşa alınan domatesin 3,5 kilosundan 1 kilo salça üretiliyor. Bu salça ise marketlerde 12 liradan satılıyor. Aynı şekilde, 50 kuruşa alınan salçalık domates pazarda 3 liraya satılıyor. Tarlada ucuz olan domates, yurttaşın sofrasına giden yolda el değiştirdikçe cep yakıyor.



"Karnımızı zor doyuruyoruz"

Bu sene domates hasadının sancılı başladığını dile getiren Mustafakemalpaşa ilçesinin Yavelli köyünden Ersin Demir, "Hasat başladı fakat fiyatlar hiç de iç açıcı değil. Maliyetlerin çok altında. Ürünlerimizi geçtiğimiz yılki fiyat üzerinden satıyoruz ama maliyetlerimiz yüzde 100 arttı. Bizden 50 kuruşa aldıkları ürünlerin 3,5 kilosuyla 1 kilo salça yapıyorlar ve 12-13 liraya satıyorlar. Fiyatlar arasında bu denli bir uçurum var. Eskiden çocuklarımızın geleceği için çalışırdık, şimdi tek derdimiz karnımızı doyurmak." dedi. 



"Önümüzdeki yıl kimse ekmeyecek"

Domates fiyatlarının yalnızca tarlada ucuz olduğunu kaydeden Demir, "Bizden adeta yok pahasına alınan domates, marketlerde ve pazarda domates ve salça olarak fahiş fiyatla satılıyor. Bunu anlamak mümkün değil." diye konuştu.

Bu seneki domates fiyatlarının maliyetleri kurtarmadığını dile getiren diğer üreticiler ise "Bu yıl fiyatlar çok ucuz. Maliyetler ciddi oranda arttı. Artan masraflara karşın domatesin tarladan 50 kuruşa alınması bizi perişan etti. Böyle giderse önümüzdeki yıl kimse domates ekmeyecek. Bu fiyatlara acil olarak bir düzenleme yapılması lazım." şeklinde konuştu.

























Yorumlar (0)