Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’den “Ayçiçek yağı stoku” hakkında önemli açıklama

Tarım ve Orman Bakanı, “asılsız iddia” diyerek Ayçiçek yağı stokunun tükendiği hakkındaki ifadelere ateş püskürdü. Kirişçi, Türkiye’nin yeterli miktarda Ayçiçek yağı stokunun bulunduğunu açıkladı.

EKONOMİ 06.03.2022, 10:55 06.03.2022, 17:51
Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’den “Ayçiçek yağı stoku” hakkında önemli açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi dün sosyal medyada yayınlanan Ayçiçek yağı izdihamı hakkındaki videolar üzerinden tüm halkı ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Kirişçi, Türkiye’de yeterli miktarda Ayçiçek yağı olduğunu belirterek stoklar konusunda bilgilendirmeler yaptı.

“Yeterli miktarda stokumuz var”

Kirişçi, Ayçiçek yağının temel gıda ürünleri arasında yer aldığını belirterek internet ortamında çıkan “yeterli stok kalmadığı” hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu dile getirdi. “Bu iddialara itibar etmeyin.” cümlesini kuran Bakan Kirişçi, endişe edilecek durumun bulunmadığını kaydetti.



“Sorun yaşamamak için tedbir aldık”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamalarına da yazısında yer veren Bakan Kirişçi, Ukrayna-Rusya arasındaki kriz ortamı sebebiyle gıda piyasasında arz eksikliği olacağının önceden kestirildiğine; Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Ayçiçek yağı başta olmak üzere temel gıda ürünlerinde sorun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığına dikkat çekti.

İki ülke arasındaki gerginlik sebebiyle basında ve sosyal medyada spekülasyon haber ve iddiaların ortaya çıktığını kaydeden Kirişçi, yurtta Ayçiçek üretiminde özellikle son senelerde kayda değer artış yaşandığını, 2021 senesindeki üretim artışının 2020 senesine göre yüzde 17 oranında seyrettiğini vurguladı. Üretim artışıyla birlikte yurt içindeki tüketimin de hızla arttığına değinen Bakan Kirişçi, salgın döneminde artan talep sebebiyle halkın ihtiyacının çoğunun yerel üretimden sağlandığını ve kalan kısmının da ithalat yoluyla karşılandığını dile getirdi. 



Ayçiçek ihracatı durduruldu

Mevcut tüketim talebiyle birlikte Ayçiçeği ihracatının durdurulduğunu ve yurt içi stoklarından şu anda yalnızca vatandaşların yararlandığını ifade eden Kirişçi, yurt genelinde etkili olan yağışın başta Ayçiçeği olmak üzere kanola gibi yağlı tohumlu bitkilerin üretiminde pozitif etki yarattığını kaydederek Çukurova’da başlayacak ilk hasada değin her türlü planlamanın yapıldığını da paylaşımına ekledi. 

Türkiye’de yalnızca 1,5 aylık Ayçiçek tohumu ve yağı stokunun kaldığını belirten iddiaların asılsız olduğunu yineleyen Kirişçi, spekülasyon haberleri yalanladı. 



Yorumlar (0)