TANAP bugün Avrupa'ya bağlanıyor!

TANAP'ın (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) Avrupa bağlantısı bugün yapılacak. Edirne'de düzenlecek törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katılacak.

EKONOMİ 30.11.2019, 09:28
TANAP bugün Avrupa'ya bağlanıyor!

Büyük tören, Edirne ilinin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü'nde bulunan TANAP MS4 Ölçüm İstasyonu'nda düzenlecek. Törene, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılması öngörülüyor. Ayrıca törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Azerbaycan Enerji Bakanı da katılacak.

Yatırım tutarı yaklaşık 7 milyar dolar olan TANAP (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı), bugün Yunanistan sınırında TAP (Trans Adriyatik Boru Hattı) üzerinden Avrupa'ya bağlanacak. Avrupa tarafındaki süreçlerin tamamlanmasının ardından TAP üzerinden gaz sevkiyatı başlamış olacak.

20 şehirden geçiyor

TANAP'ta (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) ilk adım, Türkiye-Azerbaycan arasında 24 Aralık 2011' tarihinde imzalanan mutabakat zaptıyla atıldı. Bu kapsamda SOCAR (Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi) tarafından TANAP (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) Doğalgaz İletim AŞ kuruldu. TANAP Doğalgaz İletim AŞ, TANAP'ın tasarımı, inşaatı ve işletilmesini tamamlamak üzere proje sahibi olarak yetkilendirildi.

Projenin altyapısı 2012'de atıldı

Projenin hukuki altyapısı 26 Haziran 2012 tarihinde İstanbul'da Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan hükümetler arası anlaşma ve "Ev Sahibi Hükümet Anlaşması" ile kuruldu. Ev Sahibi Hükümet Anlaşması, 10 Eylül 2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylandı.

Hattın açılışı 12 Haziran 2018 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığı törenle Eskişehir'de yapıldı. Ekim ayı sonu itibarıyla TANAP'tan (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) Türkiye'ye 3 milyar 180 milyon metreküp gaz geldi.

6 milyarı Türkiye'ye, 10 milyarı Avrupa'ya

Toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan boru hattından Türkiye'ye gelen gaz miktarının yakın zamanda 6 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Kalan 10 milyar metreküp doğal gaz ise TAP üzerinden Avrupa'ya gönderilecek.

hangi illerimizden geçiyor?

TANAP'ın (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı) Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünde başlayan yolculuğu, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçerek Türkiye-Yunanistan sınırında bitiyor.

Kimin ne kadar hissesi var?

TANAP'ta (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı), SOCAR (Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi) ve Güney Gaz Koridoru AŞ'nin yüzde 51, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye Enerji AŞ'nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor.

Yorumlar (0)