Taksilerde 'kısa mesafe' açıklaması!

Taksilerde özellikle kısa mesafelerde yolcu alınmamasına çözüm olarak getirilen indi-bindi ücreti işe yaramadı. Vatandaşlar ve tüketici dernekleri, taksicilerin kısa mesafede yolcu almamaya devam ettiğini, bu durumun özellikle sabah ve akşam saatlerinde ve turistik bölgelerde yaşandığını ifade ediyor.

EKONOMİ 11.07.2019, 12:14 11.07.2019, 12:15
Taksilerde 'kısa mesafe' açıklaması!

Taksiler konusunda yapılan şikâyetlerin başında, kısa mesafede yolcu almama problemi bulunuyor. Bu probleme çözüm olarak 2017'de 10 TL indi-bindi ücreti uygulanmaya başladı. Sunulan bu çözüme ilk başta tüketicilerden ciddi itirazlar gelmiş ancak kısa mesafe ve benzeri problemlerin çözüleceği düşünülmüştü. 

Kısa mesafede indi-bindi uygulamasına rağmen taksicilerin yolcu almamaya devam ettiğini kaydeden vatandaşlar, problemin çözümünde bir gelişme yaşanmadığını belirtiyor.

Vatandaşlar, özellikle sabah ve akşam saatlerinde (işe gidiş ve iş çıkışı), turistik bölgelerde ve yağmurlu havalarda tüm ısrarlara rağmen taksicilerin yolcu almamaya devam ettiğine dikkat çekiyor.

Bu soruna kesin çözüm getirilmesini isteyen atandaşlar, denetimlerin ve cezaların artırılması, yolcu almayanlara cataksi
ydırıcı cezaların uygulanmasını talep ediyor.

"Taksici, müşteriyi istediği yere götürmek zorunda"

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, hiçbir taksicinin, 'arabayı teslim edeceğim, değişime gidiyorum' diye bir mazereti olmayacağını ifade eden Ağaoğlu, "Bankaya 16.50'de girdiğinizde size 'banka kapandı, çıkın' diyemezler. 17.00'de veya 1-2 dakika kala kapı kilitlenir, içerideki müşterilerin işlemi bitene kadar beklenir. Veya marketler 22.00'de kapanıyorsa siz içerideyseniz ve 22.02'de kasaya gittiğinizde hizmet verilmemesi gibi bir şey olamaz." diye konuştu.

Ağaoğlu, "Taksiciler, genelde müşteriyi aldıktan ve gideceği yeri öğrendikten sonra değişime gideceğini söylüyor. Taksici, aracına binen müşteriyi istediği yere götürmek zorunda. Ancak burada emekçiler değil yüksek gelir hedefleyen plaka sahipleri kabahatli." ifadelerini kullandı. 

Yaklaşık 30 yıl önce taksi plakalarının açık artırmayla satışa çıkarıldığını, o günden bu yana sisteme yeni plaka girmediğini belirten Ağaoğlu, "Yaklaşık 18 bin civarında tahditli plaka var İstanbul'da. Bunun bir düzene girmesi lazım. Piyasada rekabet olması gerekiyor." dedi. 

Ağaoğlu, plaka sahiplerinin taksi şoförlerinden yüksek gelir beklediğini, günlük bedelle çalışan şoförlerin bu yüzden daha fazla para kazanmak istediğini vurgulayarak, bu şoförlerin hangi koşullarda çalıştığının da denetlenmesi gerektiğini söyledi. 

"Gideceği yeri duyduğunda beğenmiyorsa değişime gittiğini söylüyor"

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, kısa mesafeye gidecek yolcuların alınmaması problemine çözüm olarak indi-bindi ücretinin getirildiğini ifade etti. Kendilerinin bu uygulamaya ilk günden beri itiraz ettiklerini belirten Koçal, "Bu uygulama dahi soruna çözüm olmadı. Kısa mesafede yolcu alınmaması problemine ilişkin şikâyetler her geçen gün artarak devam ediyor." şeklinde konuştu. 

Koçal, taksicilerin özellikle 14.00-16.00 saatleri arasında şoför değişimi gerekçesiyle gideceği yeri beğenmediği yolcuları almadığını kaydetti. Koçal, "Bu konudaki sıkıntıları bizzat ben dahi yaşıyorum. Taksici araç bekleyen yolcunun yanında duruyor, onu alıyor, gideceği yeri duyduğunda beğenmiyorsa değişime gittiğini söylüyor." dedi. 

"Denetimler ve cezalar artırılmalı"

Koçal, taksicilerin böyle bir hakkı olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Eğer değişime gidiyorsa hiç durmayacak veya yolcuyu aldığında gideceği yeri duymadan 'Ben şuraya gidiyorum yol üzeriyse alabilirim.' diyecek. Bu taksicinin ana hizmeti, bu hizmeti sunmuyor ya da ayıplı sunuyor. Ayrıca taksi plakalarının tahditli olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bize göre taksicilik şartlarını yerine getiren herkes aracıyla bu işi yapabilmeli veya başka çözümler getirilmeli. Denetimler ve cezalar artırılmalı."

Yorumlar (0)