Tahıl koridorundan 235 gemi ile 5,5 milyon ton tahıl geçti

Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle meydana gelen "gıda krizi" tehlikesinin ortadan kaldırılması için Türkiye'nin uğraşlarıyla gerçekleştirilen "tahıl koridoru"ndan şu ana kadar toplam 235 gemi geçiş yaptı. Taşınan tahıl rakamı ise yaklaşık 5 milyon 500 bin ton oldu.

EKONOMİ 29.09.2022, 13:17 30.09.2022, 08:50
Tahıl koridorundan 235 gemi ile 5,5 milyon ton tahıl geçti

Türkiye'nin gerçekleştirdiği yoğun diplomasi trafiği sayesinde, temmuz ayı içerisinde Birleşmiş Milletler (BM) ile planlı şekilde İstanbul'da hububat ürünlerinin güvenli geçişi için oluşturulan "Müşterek Koordinasyon Merkezi" çalışmalarına devam ediyor.

Tahıl koridorunda anlaşma sonrasında yaşananlar

İmzalanan protokol çerçevesinde, Ukrayna limanlarından ilk çıkışı Sierra Leone bayrağı olan "Razoni" adını taşıyan kuru yük gemisi, taşıdığı 26 bin ton mısır ile gerçekleştirmişti.

İlk geminin çıkışının sonrasındaki dört gün içerisinde Türk gemisi Polarnet Kocaeli, Malta bayraklı Rojen İtalya ve Panama bayraklı Navistar İrlanda hareket etmişti. Üç gemi takribi 60 bin ton hububat ile beraber Çernomorsk ve Odessa limanlarından çıkış yapmıştı.

Bunların sonrasında Sormovskiy 121, Rahmi Yağcı, Ocean Lionseyrine, Arizona, Sacura, Glory, Star Helena, Mustafa Necati ve Riva Wind limanlardan ayrılırken, 13 Ağustos gününden başlayarak gemilerin miktarı 17'ye ulaştı. Tahıl yüklü gemiler içerisinde büyük bir kısmı İzmir, İskenderun ve Tekirdağ gibi Türkiye'de bulunan limanlara geldi.

İlk geminin çıkış yapmasının sonrasında iki hafta kadar süre içinde Ukrayna limanlarından çıkış yapan gemi miktarı 25'e gelirken, taşınan hububat rakamı 800 bin tona ulaştı.

Anlaşma dışardan gemi gelişini de kapsıyor

Dünya çapında gıda krizi görülmesinin önüne geçebilmek adına gerçekleştirilen çalışmalar ardından ulaşılan sonuç, Ukrayna limanlarında bulunan gemilerin çıkış yapmasının haricinde İstanbul'da denetimi sağlanan gemilerin Ukrayna limanlarına ulaşması ve hububat sevkiyatı sağlamasını da içerisine alıyor.

İstanbul Boğazı üzerinden kontrolü şekilde gerçekleştirilen ve Ukrayna'ya ulaşan ilk gemi ise Barbados bayraklı Fulmar S olarak sisteme girdi. 12 ton kadar mısırı Çernomorsk Limanı'ndan alan gemi, daha sonra İzmir'e geldi.

Sevkiyat milyonlara ulaştı

Dün itibariyle Ukrayna limanlarından çıkış yapan gemi miktarı 235'e gelirken, sevkiyatı sağlanan arpa, mısır ve buğday gibi hububat ürünlerinin rakamı ise 5 milyon 365 milyon tona ulaştı. Gerçekleştirilen mutabakat çerçevesinde, Ukrayna limanlarından çıkış yapan gemiler, Müşterek Koordinasyon Merkezince anbean izlenirken, denetimler de İstanbul'da sağlanıyor.

Yorumlar (0)