Swap Nedir? Hangi Araçlarla Swap Yapılır?

EKONOMİ 10.08.2020, 20:32
Swap Nedir? Hangi Araçlarla Swap Yapılır?

Son zamanlarda ülkemizde çokça adını duyduğumuz ve uluslararası alanda kullanılan swap nedir, nasıl yapılır sorularına şu şekilde cevap verebiliriz. Swap Türkçe adıyla takas anlamına gelmektedir. İki tarafın birbirlerine karşı varlıklarını veya yükümlülüklerini bağlayarak nakit akışını değiştirdikleri veya değerli olan eşyalarını, varlıklarını birbirlerine verdikleri bir yöntemdir.

Swap İşlemi Nasıl Yapılır?

Swap işleminin yapılmasının temelinde faiz oranları ile döviz kurlarında ki gelişmeleri dizginlemek, ortaya çıkacak olan riskleri minimuma indirmek amacı bulunmaktadır. Swap genel olarak dalgalı kurlara sahip ekonomilerin ve ülkelerin tercih ettiği, kur oynaklığından dolayı yatırımcıların zarar görmesini engellemek amacıyla ihtiyaç duyulduğunda piyasaya nakit akışını sağlamak amacıyla yapılan bir işlemdir. Günümüzde ekonominin yaşamış olduğu sıkıntılardan dolayı swap anlaşmaları genişletilmiş veya daraltılmıştır.

Hangi Araçlarla Swap Yapılır?

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu tarafından yapılan anlaşmalar çerçevesinde çeşitli ülkelere swap anlaşmaları iptal edilmiş veya swap anlaşması miktarları artırılmıştır. Swap nedir, hangi araçlarla swap yapılır sorularına öncelik olarak para ile cevap verilebilir. Uluslararası alanda para ile swap yapılabildiği gibi değerli metalar üzerine de swap işlemi yapılmaktadır. İki ülkenin kendi para birimleri ile yapmış oldukları sevap işlemleri ile ülkelerin ekonomik olarak daha sağlam bir ekonomiye sahip olmaları amaçlanır. Varlık swap yöntemi olarak bilinen ve değerli metaların birbiri ile değiştirme sonucu elde edilen swaplarda ise değişimi yapılan değerli eşyanın dünya genelinde kabul görmüş olması gereklidir.

Hisse Senedi Swapları

Ülkeler arasındaki anlaşmaya göre swap işleminde faiz uygulanabilir veya uygulanmaz. Bu tamamen ülkelerin kendi tercihleridir. Swap işleminde dikkat edilmesi gereken bir diğer etken ise varlıkların değeridir. Borç verenin alacağına karşılık kendisine para birimi yerine ülkedeki kurumlardan hisse senedi vermesi durumu da söz konusudur. Bu durumda alacaklı olan kişi para karşılığı yerine hisse senedi almış olacaktır. Swap işlemi sayesinde ülkelerin kredi kapasiteleri ve fonlama maliyetleri değişkenlik gösteriyor. İşletmeler ve yatırımcılar açısından daha sağlam ve daha stabil bir kur imkanı oluşturulan swap yöntemi sayesinde ekonomideki oynak kur riski bertaraf edilmiş olur. Swap işlemi yaparken resmi bir kayıt tutulacağı için ülkelerin ekonomik verileri şeffaf bir şekilde işlenmiş olmalıdır.

Yorumlar (0)