SVB için kurtarma paketine sıcak bakılmıyor

Janet Yellen, SVB'nin (Silikon Vadisi Bankası) kurtarılmayacağını fakat mevduat sahiplerini koruma altına almak için çalıştıklarını söyledi.

EKONOMİ 12.03.2023, 22:30
SVB için kurtarma paketine sıcak bakılmıyor

ABD Hazine Bakanı Yellen, SVB'deki gelişmeler ve ABD bankacılık sistemindeki kuşkulara dair değerlendirmeler yaptı.

Amerikan bankacılık sisteminin iyi bir şekilde sermaye edilmiş ve güvenli olduğunu kaydeden Yellen, meydana gelen durumu masaya yatırmak için uygun politikaları hazırlamak üzere bütün hafta sonu bankacılık düzenleyicileriyle birlikte çalıştığını vurguladı. 

Yellen, bir bankada meydana gelen sıkıntıların sağlam olan diğer bankalara da yayılmamasından emin olmak istediklerinin altını çizdi.

Durumun sektörü korumak amacıyla banka kurtarma paketlerine sebep olan yaklaşık 15 sene evvelki finansal krizden çok daha farklı olduğuna işaret eden Yellen, "Kurtarma paketini bir daha uygulamayacağız fakat mevduat sahipleri hususunda endişeliyiz ve onların gereksinimlerini karşılamaya odaklandık." dedi.



2008 yılından beri en büyük iflas

California merkezli SVB'nin, 21 milyar dolar hacmindeki tahvil pozisyonunu yaklaşık olarak 1,8 milyar dolar zarar yaparak kapatması ve 2 milyar dolardan fazla sermaye artırımına gideceğini açıklamasının ardından geçen hafta, hisse fiyatları yüzde 60'tan fazla değer yitirmişti. 

Girişim sermayesi yatırımcılarından bazılarının firmalara paralarını bankadan çekmelerini önermesinin ardından bankanın kayıplarının sürmesiyle birlikte işlemler askıya alınmıştı.

FDIC (ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu), 10 Mart tarihinde piyasalarda düşüşe yol açan SVB'ye kayyum atandığını duyurmuştu. FDIC tarafından gerçekleştirilen açıklamada, SVB'nin bu sene iflasa maruz kalan ilk FDIC sigortalı kurum olduğuna işaret edilmişti.

SVB'nin iflası, 2008 global finansal krizinden beri ABD'de görülen en büyük banka iflaslarından biri olarak öne çıkmıştı. Bahse konu türden en büyük iflas, 2008 senesindeki krizin ardından Washington Mutual'da yaşanmıştı.

Ülkenin 16'ıncı büyük bankası olan Silikon Vadisi Bankası, teknoloji endüstrisi bankacılığı alanında uzmanlaşmıştı.

Yorumlar (0)