Sütün en değerli hali! Kilosu 10 bin TL’ye satılıyor

Baharın gelmesiyle beraber, çiçekler açtı. Bu durumda en çok arı üzerinden üretim sağlayanları mutlu etti. Şifa deposu olan arı sütü imalatı başladı. Arı sütünün kilosu 10 bin liraya kadar alıcı buluyor.

EKONOMİ 15.05.2022, 10:02 15.05.2022, 15:59
Sütün en değerli hali! Kilosu 10 bin TL’ye satılıyor

Bahar mevsimine girilmesiyle beraber, doğanın yeşillenmesi arıcıların arı sütü imalatına başlamasına yardımcı oldu. Nisan ayından itibaren Eylül ayı sonlarına kadar sağımı gerçekleştirilen arı sütünün doku yenileyici bir özelliği bulunuyor. Çocukların yaşları ilerlerken yaşayacakları birçok hastalığı hızlı bir şekilde atlatmasına yardımcı olduğundan dolayı yoğun rağbet görüyor. Sadece insanlara değil arılara da çok büyük fayda sağlıyor. Arı sütünü 7 gün tüketen kraliçe arı 7 yıl, işçi arılarda 4 gün tükettiğinde 42 gün yaşıyor.

100 kilo arı sütü üretiyorlar

Birden fazla yararı olan arı sütünün üretimi sırasında birden fazla aşaması gerçekleştirilerek sağımı yapılıyor. Kurulan kovanlardan çok az olacak şekilde sağımı yapılıyor. Daha öncesinde bir fabrikada çalışan Mehmet Durgut ve Metin Kaya orada ki işlerini bırakıp arıcılığa başlamış. Senede 100 kilo olmak üzere arı sütü üretiyorlar. Türkiye'de senede 30 ton arı sütü kullanılırken, imalatı ise 3 ton olarak gerçekleştiriliyor. 27 ton şeklinde arada kalan açık ise yurt dışından sağlanıyor. 300 kovan arıdan senede 100 kilo kadar süt üretilirken arıcılar yurt dışından ve yurt içinden gelen fazla bir talep olduğunu söyleyen arıcılar, sütün hızla satıldığını belirtiyor.

“Birden fazla yararı bulunuyor”

Üretimini sağladıkları arı sütüne çok fazla bir istek olduğuna dikkat çeken Mehmet Durgut, "Arı sütü imalatımız başlamış bulunmakta. Biz üretimi 300 kovanla kadar gerçekleştiriyoruz. 3 aile olarak şu anda arı sütü imal ediyoruz. Öncesinde biz bu işe hobi olarak baktık. Fabrikada işimize devam ederken bir yandan da bu konuyla ilgili eğitime giderek, arı sütü nasıl imal edilir onu öğrendik. Öncesinde kendimize yetecek kadar üretim sağladık. Daha sonra çevreden de istekler olmaya başlayınca imalatı çoğalttık. Baktık bu iş çok yoğun olacak fabrikada yaptığımız işimizden çıkıp bu işi gerçekleştirmeye başladık. Bu sene 100 kilo arı sütü üretmeyi planlıyoruz. Bu sene sütün kilo fiyatı 10 bin liradan alıcı buluyor. Arı sütünün dokuları yenileme gibi bir özelliği bulunuyor. Bunun yanı sıra çocukların gelişimine de yardımcı oluyor. Hamile kalma oranını da yükseltiyor. Ülkemizde senede 30 ton arı sütü kullanılıyor. İmal edilme durumu ise 3 ton olarak yapılıyor. Arada kalan miktar ise yurt dışından ithal ediliyor. Yurt dışı menşeili ürünler bizim ürünlerimiz gibi kaliteli değil. Bu yüzden ürünlerimiz çok fazla talep alıyor. Çok yoğun bir malzeme olduğundan dolayı vatandaşlar az az satın alıyor. Arı sütünü yurt dışı ve yurt içine yolluyoruz. İmal ettiğimiz sütü sene içerisinde tamamen bitiriyoruz. Büyük bir oranda talepleri karşılayamıyoruz" şeklinde ifade etti.

Her gün aksatmadan arı sütü sağımı gerçekleştirdiklerini söyleyen Metin Kaya, "Arı sütü sağımının birden fazla evresi bulunuyor. Öncelikle kovanları hazırlıyoruz. Daha sonrasında ise sağım işlemini gerçekleştiriyoruz. Çok yararlı bir mahsul olduğu için fazlaca ilgi görüyor" dedi.

Sahte ürünlere dikkat

Müşterilerin sahte ürünlere dikkat etmesi konusunda vurgu yapan Faruk Aydın, "İmalatımız Nisan ayında başlar, Eylül ayı sonuna kadar sürer. Arı sütünün imalatını yapabilmek adına eğitim almanız ve uzman olmanız gerekiyor. Bu sütün fiyatı fazla olduğundan dolayı sahteciliği de oldukça yüksek. Kullanım sağlayan kişiler daha çok tanıdıkları, bildikleri kişilerden satın alsın. Bizim imal ettiğimiz bu ürünleri kullanan kişilerden çok olumlu geri dönüşler gördük. Kullanan kişiler bu ürünün çok fazla yarar sağladığın bize iletti" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)