Suriye Lirası öldü! Esed, döviz kullananı hapse atıyor!

Beşşar Esed, savaş ekonomisini ayak tutmak için döviz kullanımına hapis cezası getirdi.

EKONOMİ 19.01.2020, 13:43
Suriye Lirası öldü! Esed, döviz kullananı hapse atıyor!

Suriye iç savaşını durdurma çabalarını ve yapılan anlaşmaları hiçe sayan Beşşar Esed rejimi, savaş ekonomisini sürdürebilmek için döviz kullanımına hapis cezası getirdi.

Beşşar Esed rejiminin resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, dolar karşısında rekor düzeyde değer kaybeden Suriye lirasının (SL) korunması için bazı tedbirler alındı.

Bu tedbirlerin en başında ise, "ödeme ve ticari işlemlerde SL dışındaki para birimlerini kullananlara en az 7 yıl hapis cezası verilmesi" önlemi bulunuyor. Hapis cezasına ilaveten, işleme konu para ve mallara el konulacak, en az iki katı da para cezası kesilecek. Cezaya, hiçbir hafifletici neden uygulanmayacak.

Türkiye ve Rusya'nın öncülük ettiği Astana Anlaşmaları süreci ile Cenevre'de BM (Birleşmiş Milletler) ve Batı ülkelerinin katıldığı siyasi çözüm arayışlarının önünü kesen Beşşar Esed rejimi, çökmüş durumdaki kamu maliyesine rağmen İdlib kentine saldırılarına devam ediyor.

SL, tarihinin en düşük seviyesinde

Suriye Lirası (SL) Suriye tarihininin en düşük seviyesinde bulunuyor.

Yılın ilk iki haftasında, Amerikan doları karşısında üçte bir değer kaybeden Suriye Lirası (SL), değer kaybı anlamında tarihî rekorunu kırdı. 

1 Ocak'ta 1 dolar, yaklaşık 900 Suriye Lirasına (SL) denk gelirken, 16 Ocak'ta bu rakam 1200 Suriye Lirasına (SL) ulaştı. 

Böylece SL (Suriye Lirası), ABD doları karşısında son iki haftada üçte bir değer yitirmiş oldu.

Suriye Lirasının dolar karşısındaki kaybı, 2011 yılından bu yana ise yüzde 2500 seviyesine kadar ulaştı.

Değer kaybına etki eden diğer faktörler neler?

Beşşar Esed rejiminin savaş ekonomisi dışında, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Beşşar Esed ve İran'a yönelik yaptırımları, Beşşar Esed'in bazı iç hesaplaşmalar sebebiyle ülkedeki en zengin iş adamlarına soruşturma açması, rekor düzeydeki kayıpta büyük rol oynadı.

Suriye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin 2011 yılından bu yana yaptırımlarına maruz kalıyor. Ambargolar, enerji sektörünü, para transferlerini ve Beşşar Esed de dâhil olmak üzere birçok yetkiliyi ve kurumu hedef alıyor.

Yorumlar (0)