Sucuk ve pastırma bu sene zamlı yapılacak

Sucuğu ve pastırması ile ünlü Kayseri'de, Kurban Bayramı öncesinde baharat fiyatları önemli oranda arttı. Baharatçı Kaya Eldek, "Baharat fiyatlarında bu yıl yüzde 10'luk bir artış var." dedi. Söz konusu zammın sucuk ve pastırma fiyatlarını arttıracağı belirtiliyor.

EKONOMİ 20.07.2021, 00:03 20.07.2021, 17:20
Sucuk ve pastırma bu sene zamlı yapılacak

Kayseri’de her yıl yapılan ev yapımı pastırma ve sucukta kullanılan baharatlara bayram öncesinde zam geldi.

Tüm ürünlerde olduğu gibi baharat fiyatlarına da zam geldiğini dile getiren baharatçı Kenan Eldek, evlerde yılda bir defa yapılan sucukta kullanılacak malzemelerin güvenilir ve kaliteli yerlerden temin edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Yüzde 10'luk artış var"

Eldek, “Ürün fiyatlarından geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 10'luk bir artış söz konusu. Biberin kalitesine göre ürün fiyatlarında değişiklik oluyor. 10 kilogramlık sucuğun malzemesinin fiyatı 55 TL'yi buluyor. Bağırsakların metresi de 2,5 TL'ye kadar çıkabiliyor. Senede bir kez yapılan ev sucuğunun kalitesi çok önemli. Havalar bu aralar oldukça sıcak. Bu sebeple de sucuğumuzu güzel yerlerde kurutmak gerekiyor. Güneş görmeyen, serin ve gölge alanlarda kurutmamız lazım. Sucukta kullanılan malzemelerimizin fiyatları ise acı biberimiz 60 TL, tatlı biberimiz 60 TL, kimyonumuz 60 TL, karışık baharatımız 70 TL, soyulmuş sarımsak 20 TL. Tuz için herhangi bir ücret talep etmiyoruz." şeklinde konuştu. 

10 kilogramlık orta acılı sucuk yapımı

Eldek, imal edilecek sucuğun miktarına göre alınacak malzemelerin de iyi ayarlanması gerektiğini söyleyerek, “10 kilogram ağırlığındaki orta acılı sucuk baharatının tarifi; 200 gram acı Kahramanmaraş biberi, 100 gram kimyon, 500 gram tatlı Aydın Nazilli biberi, 180 gram tuz ve 100 gramdan oluşan 7 türlü karışık baharat. Yurttaşlarımız bu tarife göre kendileri ayarlayarak düşük veyahut fazla oranlarda baharat ayarlayabilirler. Bu saymış olduğumuz tarif toplamda 55 TL’ye kadar çıkabiliyor. 10 kilogramlık sucuğun bağırsağı için de birinci sınıf alırlarsa 50 TL, en alt sınıftan alırlar ise 20 TL’ye kadar düşüyor.” ifadelerini kullandı.



Yorumlar (0)