Standard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü teyit etti.

EKONOMİ 23.01.2021, 01:34 24.01.2021, 09:36
Standard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Standard & Poor’s tarafından yapılan açıklamada, döviz cinsinden Türkiye’nin kredi notunun “B+”, yerel para birimi cinsinden ise notunun “BB-“ olduğu bildirildi.

Açıklamada ülkenin kredi notu görünümünün “durağan” olduğu paylaşılırken, korona salgınına karşın ülke ekonomisinin 2020 senesinde kredi teşvikinin de etkisiyle birlikte yüzde 0,9’luk bir büyüme yaşadığı duyuruldu.

Standard & Poor’s tarafından temmuz ayında yapılmış olan tahminlerde 2020 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,3’lük bir daralma yaşayacağının tahmin edildiği kaydedilmişti.

Ekonominin büyümesine dair tahminde mühim bir yukarı yönlü revizyon olduğunun altının çizildiği açıklamada, koronavirüs salgınına karşın Mısır, Çin ve Vietnam dışında, Türkiye’nin ekonomisinin geçtiğimiz sene büyüme kaydedecek bir diğer önemli gelişen piyasa ekonomisi olduğuna inanıldığı paylaşıldı.

Açıklamanın devamında para politikasını sıkılaştırmaya dair alınmış olan kararların konvansiyonel bir politikaya dönüşmesinin sinyali verilirken, Türkiye’nin Gayrisafi Yüksek Hasıla’nın 2020 yılı sonunda yüzde 35’ini oluşturup “ılımlı” kalan net kamu borcunun da manevra alanı bırakıldığı aktarıldı.

Ülke ekonomisinde enflasyonun düşüp cari açığın azalması ve toparlanmasının sürmesinin beklendiğinin paylaşıldığı açıklamada, kısa dönemde ekonomik büyümede dış ortam ve Türkiye’nin aşı uygulamasına bağlı olacağının düşünüldüğü paylaşıldı.

Açıklamada, Türkiye’nin 2020 sonlarına doğru para politikasını önemli bir ölçüde değiştirdiğine dikkat çekilerek, son zamanlarda atılan adımlar devam ederse, yüksek enflasyonun kontrol altına alınmasına dair yardımcı olunacağı söylendi.

Yorumlar (0)