Sözleşmelilere kadro düzenlemesinde kapsam genişletildi

Vedat Bilgin, "Bu çalışmayla birlikte 424 bin kişi direkt olarak kadroya geçiriyor. İçinde bakanlıklarda çalışanlar, din görevlileri, sağlık personelleri, öğretmenler var. YÖK'ten talep geldi, 50-D olarak da bilinen araştırma görevlilerinin 33/A'ya geçirilmesi hususu vardı. Araştırma görevlileri, sözleşmeli öğretmenler ve Kültür Bakanlığı sanatçılarını da kapsama dahil ediyoruz." dedi.

EKONOMİ 30.11.2022, 18:31 01.12.2022, 17:52
Sözleşmelilere kadro düzenlemesinde kapsam genişletildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, kamuda 30'u aşkın sözleşmeli personel statüsünün bulunduğunu kaydederek bu alanı disipline etmek adına düzenlemeye gittiklerini ifade etti.

Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi

Kamudaki sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi faaliyetini tamamladıklarını belirten Bilgin, şöyle konuştu:

"Bu çalışmayla birlikte 424 bin kişi direkt olarak kadroya geçiriyor. İçinde bakanlıklarda çalışanlar, din görevlileri, sağlık personelleri, öğretmenler var. YÖK'ten talep geldi, 50-D olarak da bilinen araştırma görevlilerinin 33/A'ya geçirilmesi hususu vardı. Araştırma görevlileri, sözleşmeli öğretmenler ve Kültür Bakanlığı sanatçılarını da kapsama dahil ediyoruz. Tüm bu kapsamlı çalışmayı gerçekleştirdik. Bunlar artık bulundukları yerde kadroya geçecek. Dördüncü seneyi tamamladıktan sonra tayin hakları doğacak. Kadroya geçme hakkı tamamen isteğe bağlı. Bu düzenleme, sözleşmelilerin hemen hemen yüzde 100'ünü kapsıyor. Bu da 424 bin kişi demek. Bizim bu teknik faaliyetimiz bir süreç içinde Meclis'e intikal edecek ve yasal formata dönüşecek."

Kamudaki geçici işçilerin kadroya geçirilmesi

Bilgin, kamuda çalışan geçici işçilerin kadroya alınması faaliyetinde sona geldiklerine dikkat çekti ve şu bilgileri aktardı:

"Çalışmamız son aşamada, onu da ilerleyenler günlerde paylaşacağız. 55 bin dolayında geçici işçi kapsamda olacak. Ben bu hususu çok önemsiyorum çünkü bir türlü bitmeyen geçici işçilik olmaz. Onların da statülerini sağlamlaştırmamız gerekiyor. Çünkü senenin tamamında çalışmadıklarından dolayı onların emeklilik haklarını sağlama almak için düzenleme yapmalıyız. Mevcut geçici işçiler için çalışma yapıyoruz ama sonraki dönemi de bir disiplin altına almayı hedefliyoruz. Mağduriyet yaşatmayacak geniş kapsamlı bir çalışma yapmaktayız."

EYT

EYT'liler (emeklilikte yaşa takılanlar) hususundaki faaliyetlere değinen Bakan Bilgin, bu hususta epey yol gittiklerini ve çalışmayı aralıkta TBMM'ye intikal ettireceklerini dile getirdi. Emeklilik sisteminde yaş, sene ve prim gün sayısı olmak üzere üç kriterin bulunduğunu hatırlatan Bilgin, şöyle devam etti:

"Yaklaşık olarak iki milyon kişi yaş sebebiyle emekli olamıyor. Biz tüm bunları göz önünde bulundurarak faaliyet gerçekleştiriyoruz. Sene ve prim gün sayısı şartlarında değişikliğe gitmiyoruz. Süreç devam etmekte. Çalışmamız biter bitmez kamuoyuyla paylaşacağız."

Bilgin, 696 sayılı KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile kadroya geçen işçilerin 'mecburi emekli' edilmelerine ilişkin çekincelerine dair soruya "Bu düzenlemeyle birlikte o mecburi emeklilik koşulunu ortadan kaldıracağız, zorla emekli ettirilme olayını ortadan kaldıracağız. İsteğe bağlı bir şekilde ve yasal sınırlar içinde çalışabilecekleri kadar çalışabilecekler." cevabını verdi. 

Asgari ücret

2023'te uygulanacak olan asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç hakkında da bilgiler paylaşan Bilgin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yarın (1 Aralık) TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüşeceğiz. Haftaya da Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Bakanlık olarak anket çalışması yaptık. İşçilerin, işverenlerin ve diğer yurttaşların beklentilerini öğrenmeye çalıştık. Hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz." 

Yorumlar (0)