Soruşturma açılmıştı... İGDAŞ, faturaları yeniden düzenliyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) uyarısı üzerine harekete geçen (İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş.), ödenmeyen faturaları iptal ederek, 30 güne karşılık gelecek yeni faturalar düzenlenmesi amacıyla çalışma başlattığını bildirdi. 

EKONOMİ 10.05.2020, 11:58 10.05.2020, 12:00
Soruşturma açılmıştı... İGDAŞ, faturaları yeniden düzenliyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde mevzuata aykırı fatura düzenlediği tespit belirlenen İGDAŞ (İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş.) hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. 

EPDK, İstanbul'daki doğalgaz abonelerinden gelen yüksek fatura şikâyetlerini inceleyerek, İGDAŞ’ın mevzuata aykırı sürelerde abonelerine fatura düzenlediğini ortaya çıkarmıştı. Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nde faturaların ortalama 25 günden az, 35 günden fazla olamayacağı ifade edilse de İGDAŞ'ın vatandaşlara 40-45 günlük fatura kestiği tespit edilmişti. Bunun üzerine EPDK tarafından konuya ilişkin soruşturma başlatılmıştı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yaşanan süreç ile yeni düzenlemeye ilişkin açıklamada bulundu. 

Açıklamada, "EPDK'nın uyarısı üzerine ödenmeyen faturalar iptal edilerek, 30 günlük faturalar düzenlemek için çalışma başlatılmıştır. Buna göre yeni fatura bedeli, 30 güne karşılık gelecek şekilde yeniden düzenlenecek; hâlihazırda tüketilmiş bakiye kısım ise bir sonraki faturaya yansıtılacaktır." denildi. 

İşte o açıklama...

"Doğalgaz dağıtım piyasası, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun mevzuatlarıyla düzenlenmiş bir piyasadır. Dolayısıyla doğalgaz fatura bedelleri, mevzuatın belirlediği tarifelere uygun olarak belirlenmektedir. Ancak, koronavirüs salgını nedeniyle 11 Mart tarihinden itibaren olağanüstü koşullar yaşanmaya başlanmıştır."

"8 gün sokağa çıkma yasağının yaşanmış olması önemli bir neden"

"Gerek çalışanlarla ilgili Hükümetçe yapılan idari düzenlemeler, gerek salgından çalışanların etkilenmesi ve hatta bir kısım vatandaşlarımızın tedbiren sayaç okunmasına izin vermemesi nedenleriyle sayaç okuma faaliyeti bu dönemde normal zamanlara göre daha zor gerçekleşmiş, fatura süreleri elde olmayan nedenlerle uzamıştır. Nisan ayında sekiz gün sokağa çıkma yasağının yaşanmış olması da bu dönemi etkileyen bir başka önemli sebeptir."

"Yeni fatura bedeli 30 güne karşılık gelecek şekilde yeniden düzenlenecek"

"EPDK'nın uyarısı üzerine ödenmeyen faturalar iptal edilerek, 30 günlük faturalar düzenlemek için çalışma başlatılmıştır. Buna göre yeni fatura bedeli, 30 güne karşılık gelecek şekilde yeniden düzenlenecek; hâlihazırda tüketilmiş bakiye kısım ise bir sonraki faturaya yansıtılacaktır."

"Tüketilmiş bakiye kısım bir sonraki faturaya yansıtılacak"

"Ödenmiş faturalarda da esasen gerçek tüketimden kaynaklanan bedel ödenmiş olmakla birlikte; abonelerimizin talebi halinde, 30 güne karşılık gelecek şekilde yeniden düzenlenecek; hâlihazırda tüketilmiş bakiye kısım ise bir sonraki faturaya yansıtılacaktır. Bu durumda, bakiye tüketim için ödenmiş tutar sonraki faturadan mahsup edilebileceği gibi talep halinde iadesi sağlanacaktır."

Yorumlar (0)