Son YHT seti de Türkiye'ye geldi

Avrupa'nın en büyük holdingi olan ve endüstri, enerji ile sağlık sektöründe faaliyet gösteren Siemens tarafından Almanya'da üretilen Yüksek Hızlı Tren (YHT) setlerinden sonuncusu olan 12. set de Türkiye'ye geldi. TCDD'nin toplam YHT seti sayısı 31'e yükseldi.

EKONOMİ 18.02.2021, 14:26
Son YHT seti de Türkiye'ye geldi

TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi tarafından Alman teknoloji devi Siemens'e sipariş verilen 12 YHT (yüksek hızlı tren) setinden sonuncusunun Ankara'ya geldiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, YHT setlerinin, 1213 kilometre uzunluktaki YHT demir yolu hattında Covid-19 pandemisi sonrası normalleşme sürecinde artacağı değerlendirilen yolcu talebini karşılama konusunda, inşaası yeni tamamlanan ve işletmeye alınacak hatlarda kullanılacağı bilgisini verdi.

2018 yılında Siemens'le sözleşme yapıldığını ve Almanya'da üretilen 12 YHT setinin ilkini 2019 yılının Kasım ayında teslim aldıklarını kaydeden Bakan Adil Karaismailoğlu, etap etap Türkiye'ye getirilen 11 Yüksek Hızlı Tren setinin tamamının testlerinin yapıldığını, 12'nci yani sonuncu YHT setinin gelmesiyle TCDD Taşımacılık AŞ'nin YHT seti filosunun 31'e yükseldiğini hatırlattı.

YHT setlerinin Almanya'daki imalatında Türkiye'de faaliyette bulunan 5 Türk firmasınca üretilen yerli parçaların da kullanıldığı bilgisini veren Bakan Karaismailoğlu, set sayılarının artması sonrası ekspres seferler düzenleneceğini, günlük yolcu sayısının ilk aşamada 30.000'e, daha sonraki etapta ise 40.000'e ulaşacağını bildirdi.

Saatteki hızı 300 kilometreye ulaşan yeni YHT setinde 8 vagon bulunuyor. 483 yolcu kapasitesine sahip YHT setinde, 12 yolcu kapasite ile sınırlı 3 adet 'business loca' hizmeti verilecek. Business bölümü, 2+1 oturma düzenine sahip ve toplam koltuk sayısı 45. 32 yolcu kapasiteli reksotarnda ise sıcak ve soğuk yemeklerle içecek satışı yapılacak.

Yorumlar (0)