Sınırda 5 bin ton domates çöpe gidecek!

Rusya'nın Türkiye'den domates ihracatında uyguladığı 150 bin tonluk kotanın dolması sebebiyle Türkiye'den giden domates yüklü TIR'ların Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede bekleyişi sürüyor. Domateslerin alınmaması durumunda yaklaşık 5 bin ton domatesin çöpe gideceği, 20-30 milyon dolar arasında zarara uğranacağı ifade edildi. 

EKONOMİ 18.02.2020, 11:45
Sınırda 5 bin ton domates çöpe gidecek!

Türkiye'den giden domates yüklü yaklaşık 250 TIR, Rusya'nın Türkiye'den domates ihracatında uyguladığı 150 bin tonluk kotanın dolması sebebiyle Ukrayna-Rusya sınırında bulunan tampon bölgede beklemeye devam ediyor.

Rusya, 8 Şubat Cumartesi gününden beri TIR'ların ülkeye girişine müsaade etmedi. Öte yandan, Samsun Limanı'ndan gönderilen domates yüklü bir gemi de Tuapsi Limanı'ndan geri gönderildi. 

Tuapsi Limanı'ndaki geminin Samsun Limanı'na geri döndüğünü kaydeden ihracatçılar, karayoluyla giden ve Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede bulunan TIR'ların 10 gündür beklediğini ifade etti.

"Mesaj yoluyla 'Kota doldu' uyarısı yapmıştık"

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, Rusya'nın konuya ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadığını aktararak, "Biz Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) olarak bütün üyelerimize kota ile ilgili uyarıları yapmıştık. ‘Kota 148 ton oldu, 'Kota 149 ton oldu', 'Kota 149,5 ton oldu' ve 'Kota doldu' diye mesaj yoluyla tüm üyelerimizi bilgilendirmiştik. Ancak 50 bin ton daha ek kota kararı alındığı haberleri üzerine ihracatçılarımız ürün göndermeye devam etti. Hem gemi açıkta bekletildi, hem de TIR'lar tampon bölgede bekletiliyor." ifadelerini kullandı. 

"Biz kota uygulamasının tamamen kaldırılmasını istiyoruz"

Bahar, Rusya'nın 150 bin tonluk kota uygulamasının bir senelik veya süreli bir kota olmadığını belirterek, "150 bin ton senelik kota değil, bir tarih aralığı vermiyorlar. İster beş senede doldur, ister bir ayda doldur. Biz kota uygulamasının tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü koskoca Rusya- Türkiye ilişkilerini sadece domates konusuna sıkıştırmamalıyız. Rusya'nın domates kotasını 50 bin daha uzattığı haberleri basına yansımıştı, ancak Rusya Bakanlar Kurulu'nun bu kararı henüz onaylamadığını biliyoruz." açıklamasını yaptı.

"Resmi görüşmeler devam ediyor"

Rusya'ya domates gönderen tüm ihracatçılara tekrar uyarıda bulunan Bahar, “Hiç kimse BAİB veya diğer birlikler ve devletin resmi kanallarından bir bilgi, açıklama gelmeden Rusya'ya domates göndermesin. Resmi kaynaklardan bilgi alınmadan ürün sevkiyatı yapılmamalı. Resmi görüşmeler devam ediyor ama henüz bir açıklamada yapılmadı. İnşallah bir an önce açılır." dedi. 

"Domateslerin tamamı Samsun Limanı'na geri geliyor"

Ali Uçak, Rusya'ya domates ihracatı yapan firmalardan Uçak Kardeşler'in sahibi. Uçak, hem Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede bulunan TIR'larda hem de gemiyle gönderilenler içinde ürünleri olduğunu kaydederek, "8 Şubat Cumartesi günü itibarıyla alımı durdurdular. Yaklaşık 10 gündür TIR'ların tampon bölgedeki bekleyişi sürüyor. Tuapsi Limanı'na gönderilen gemideki domateslerin tamamı Samsun Limanı'na geri geliyor. Biz ve değişik firmaların toplamda yaklaşık 250 TIR'ı var." şeklinde konuştu. 

"Hepsi çöpe gidecek"

Bir TIR'ın 20 ton civarında domates aldığını ifade eden Uçak, "Toplam 5 bin tona yakın domates tampon bölgede bekletiliyor." ifadesini kullandı.

Uçak, domateslerin raf ömrünün yaklaşık 15 gün olduğunu hatırlatarak, "Bugün yarın içeri alınmazsa hepsi çöpe gidecek. 5 bin tonluk domatesin nakliyesi, analizi gibi masraflarla birlikte toplam zarar 20-30 milyon dolar aralığında olacak. Bazı TIR'lar geri gelmeye başladı, ancak gelmeleri bir haftayı bulur. Domatesler çürür, salça fabrikaları alırsa oraya veririz ama büyük ihtimalle almazlar ve çöpe gider. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz." açıklamasında bulundu. 

Yorumlar (0)