Sigortasız işçiye emeklilik hakkı!

Sigortasız işçi, yaşı dolmasına rağmen eksik primlerinden dolayı emekli olamadığında ne yapması gerekiyor?

EKONOMİ 02.07.2019, 10:37
Sigortasız işçiye emeklilik hakkı!

İşvereni tarafından kayıt dışı çalıştırılan (sigortasız) işçi, yaşı dolmasına rağmen eksik primlerinden dolayı emekli olamadığı zaman, işyerine dava açarak primlerini geri kazanabiliyor.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre; her 100 çalışandan 32'si kayıt dışı çalışıyor. Bu gerçeğin işçiler açısından önemli derecede olumsuz sonuçları bulunuyor. İşçiler, sigortasız (kayıt dışı) çalıştırıldıkları dönem süresince, sosyal güvenlik haklarından ve devlet destekli sağlık imkânlarından mahrum ediliyor. Emeklilik için gereken prim ve gün sayısı da eksik kalıyor. 

Şikayet edecek işçi, işten çıkmadan etmeli!

Kayıtsız çalıştırılan işçiler bu durum karşısında çaresiz değil tabii ki. Kayıtsız çalıştırılan işçilerin kanunla sağlanan hakları bulunuyor.

Bunun ilk yolu SGK(ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) şikayet için başvuruda bulunmak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) işçi şikayetlerine göre işlem yapabilmesi için ise işçilerin işten ayrılmamış olması gerekiyor veya işçinin elinde yazılı belgenin olması gerekiyor.

Tespit davası hakları bulunuyor

Diğer bir adımda işçiler sigortasız çalıştıkları dönemleri, işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde açacakları hizmet tespit davasıyla da tespit ettirebiliyorlar.

Mahkemece tespit edilen ücretlerle çalışma gün sayıları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından dikkate alınıyor ve o işçinin sigortasına geriye dönük işleniyor.Güneş

Yorumlar (0)