Sigara içen işçi tazminatsız kovuldu

Bursa'da çalıştığı tekstil dokuma fabrikasının yasak bölümünde sigara içen işçi tazminatsız kovuldu. İş mahkemesinin 'işe iade' kararı Yargıtay'dan döndü.

EKONOMİ 20.08.2019, 10:58 20.08.2019, 11:01
Sigara içen işçi tazminatsız kovuldu

Yargıtay, tekstil dokuma fabrikasının yasak bölümünde sigara içen işçinin tazminatsız işten kovulabileceğine hükmetti.

Bursa'da bir işçi, çalıştığı dokuma boyahanesinde kimyasal maddelerin yanında sigara içtiği ileri sürülerek işten çıkarıldı. 

İşçi, Bursa 3. İş Mahkemesi'ne dava açtı ve haksız olarak iş akdine son verildiğini, haksız olarak işten çıkarılması nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatı talep ettiğini bildirdi.

Davalı işveren, davacı işçinin boyahane bölümünde jet operatörü olarak çalıştığını, iş yerinde çalışırken sigara içtiğini ve bunun vardiya amiri tarafından belirlendiğini ileri sürdü. Ayrıca, durumun insan kaynakları birimine bildirildiğini, davacının savunmasının alındığını, davacının iş akdinin 4857 sayılı İş Yasasının 25. ve 26. maddeleri gereğince feshedildiğini kaydetti. 

Davalı patron; 5727 sayılı yasa ile sigara içilebilecek alanlar konusunda düzenleme yapıldığını, davacının iş yerini izinsiz olarak terk ettiğini de kabul ettiğini öne sürerek davanın reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme tazminat talebini kabul etti

Bursa 3. İş Mahkemesi, davacının sigara içtiği alanda bulunan makinanın kumaşların yıkandığı bir makina olduğuna dikkat çekerek, tanık işçiler tarafından alanda zeminin ıslak olduğu ve çıkan malların da ıslak olduğunun beyan edildiğini anımsattı.

Mahkeme, işçinin kurallara uymak zorunda olduğunu ancak davacının feshe dayalı olay nedeni ile daha önceden verilmiş bir ihtarının mevcut olmadığı, ihtarla sonuç alınabilecek bir olayın feshe gerekçe olamayacağını, sigara içmenin iş akdinin feshini gerektireceğine dair düzenleme olmadığına karar verdi.  

Disiplin yönetmeliğine aykırı her eyleminde feshi gerektireceğinin ortaya konulamadığını, bu nedenle feshin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabul edilmesine hükmetti.

"İş güvenliğini doğrudan doğruya tehlikeye düşürmüştür"

Davalı patron, kararı temyiz etti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davacı işçinin iplik, dokuma ve boya yapılan tekstil işinde boyama yaparken makinenin arkasına geçerek sigara içtiğinin kendi savunması ile sabit olduğunu bildirdi.

Söz konusu kararda, şu ifadelere yer verildi:

"İplik, dokuma, tekstil, boya işi yapılan iş yerinde sigara içmenin yasak olması işin gereği olup tüm işçiler tarafından bilinebilecek durumdadır. Yapılan işin niteliği dikkate alındığında iş yerinde imalat sırasında sigara içmenin ne kadar tehlikeli olacağı ortadadır. Davacı işçi çalışırken makinanın arkasında yanıcı maddelerin olduğu bir ortamda sigara içerek iş güvenliğini doğrudan doğruya tehlikeye düşürmüştür. Davacının bu davranışı İş Kanunu'nun 25/II- ı maddesine aykırı olup işveren feshinin haklı olduğunun gözden kaçırılarak kıdem ve ihbar tazminatının reddi yerine kabulü bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir."
 

Yorumlar (0)