"Sıfır ürün" talebi azaldı, ikinci el ve tamirat değerlendi

Dünya çapında etkili olan enflasyonist baskı ve Türk lirasının döviz karşısında hızla değer kaybetmesi, Türkiye'de sıfır ürünlere gösterilen talebi azalttı. İkinci el sektörü ve tamirat işlemlerine talebin artmasıyla birlikte terzilerin aldıkları işler ikiye katlandı. Sıfır ürün hatlarının yavaşlamasına neden olan bu durum nedeniyle şirketler, "tamirat" işlemlerine daha fazla yatırım yapmaya başladı.

EKONOMİ 29.11.2022, 10:29 Hakan Öksüz
"Sıfır ürün" talebi azaldı, ikinci el ve tamirat değerlendi

Küresel çapta artan enflasyon, ürün fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Türk lirasının döviz karşısında hızla değer kaybetmesiyle birlikte hayat pahalılığı da arttı. Kira, enerji, gıda ve giyim fiyatlarının artışıyla birlikte Türkiye'de sıfır ürün satışları azaldı. İkinci el ve tamir pazarında canlanma görüldü. Bununla birlikte terzilere talep arttı, tamir ve yenileme sektörü hızlı şekilde büyüdü. Cep telefonu ve otomotiv sektöründe de ikinci el satışlarının arttığı kaydedildi.

Tadilat pazarına yapılan yatırımlar arttı

Küresel çapta etkili olan enflasyonist baskı, sıfır ürünlere olan talebi düşürdü. Sıfır ürün satın almakta zorlanan insanlar, elde bulunan ürünleri tamir ettirmeye yöneldi. Sıfır ürün satışlarının azalması nedeniyle şirketler farklı çözüm yolları aramaya başladı. Söz konusu çözüm yollarından biri de yenileme pazarına yapılan yatırımın artması oldu. Cep telefonu, hazır giyim, ayakkabı ve otomotiv şirketleri, "yenileme ve tamir" departmanlarını geliştirdi. Kullanılmış mobilyaları satın alarak "ikinci el" olarak satışa sunan Ikea, buna örnek oluşturdu. 

Söz konusu duruma ilişkin açıklamada bulunan İstanbul Terziler Odası Başkanı Turan Aydoğdu, alım gücünün düşmesi nedeniyle insanların ikinci el ürünlere yöneldiğini ve sektörde işlerin hızlı şekilde ikiye katlandığını vurguladı. 

Cep telefonlarında "tamir" dönemi

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Lütfü Soylu ise "yenilenmiş" cep telefonu satışlarının patladığını ve sıfır ürünlere gösterilen talebin azaldığını kaydetti. Soylu'ya göre bu yıl 250 bin civarında olan "tamir edilmiş" cep telefonu satışlarının sayısı, 2023'te 2 milyonu bulacak.

Sıfır beyaz eşya satışında yüzde 4'lük düşüş

Yapılan araştırmalara göre bu yılın ilk 10 ayında sıfır beyaz eşya satışlarında yüzde 4'lük azalma görüldü. Ocak-ekim arasında 7,3 milyon adet beyaz eşya satıldı. Giyim sektöründe de benzer bir durum yaşandı. 

Türkiye Terziler, Konfeksiyoncular ve Hazır Giyim Sanatkarları Federasyonu Başkanı Ali Safa Şen, son aylarda giyim ürünlerinde tadilat talebinin arttığını belirtti. Zorunlu ihtiyaçların dışındaki alışverişlerin ertelendiğini vurgulayan Şen, "Terzilere giderek eski kıyafetlerini tamir ettiren kişilerin sayısı ikiye katlandı. Önceki yıllarda hızlı moda akımının da etkisiyle terzilere olan talep düşmüştü. Bu yıl ciddi şekilde arttığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)