SGK'dan emekli maaşlarına zamla ilgili iddialara yanıt

SGK tarafından yapılmış olan paylaşımda "Talepte bulunanların aylıkları yüzde 30 tutarında artırıldı" ifadelerine yer verildi.

EKONOMİ 20.01.2023, 16:46 21.01.2023, 14:02
SGK'dan emekli maaşlarına zamla ilgili iddialara yanıt

Emeklilere %30'dan daha da düşük seviyelerde zam yapıldığına ilişkin iddialar ortaya atıldı.

SGK, konuya dair haberler sonrasında açıklamalarda bulundu.

2023 senesinin öncesinde bağlanmış olan aylıklar da dahil olmak üzere 2023 senesinde talepte bulunan emeklilerin aylıklarının da %30 tutarında artırıldığı ifade edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli aylığı açıklaması

Sigortalıların aylıklarının, hizmetin geçmiş olduğu dönemlerde geçerlo alan aylık bağlama sistemlerinde belirlenmiş olan kurallar dahilinde ve aylık talep yılı esas alınıp hesaplandığının altının çizildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Sigortalının kazanç ve günlerinde herhangi bir değişiklik olmasa dahi her senenin TÜFE, gelişme hızı, aylık artışı verileri farklı olduğundan dolayı talep senesine göre aylık miktarı değişkenlik gösterebilmektedir.

2023 senesinden öncesinde bağlanmış olan aylıklar da dahil olmak üzere 2023 senesi talepte bulunanların aylıkları da yüzde 30 oranında artırılmıştır. Aylık hesaplama sisteminde bir değişiklik gerçekleştirilmemiş, mevcut yasal düzenlemelerde bulunan kurallar dahilinde aylıklar hesaplanmaktadır. Bununla beraber EYT dahilindeki sigortalılar için farklı bir aylık hesabı gerçekleştirilmeyecek, hem refah payı hem de TÜFE dikkate alınıp aylıkların ödemesi yapılacaktır. Yapılmış olan son düzenlemeyle beraber ise en düşük aylık miktarı dosya bazında 5 bin 500 TL'ye çıkartılmış olduğundan 5 bin 500 TL'nin atındaki emekli aylığı ödendiğine dair çıkan haberlerin gerçekle ilişkisi bulunmamaktadır."

Yorumlar (0)