Seçime saatler kala tarihi rekor: Dolar 20 TL sınırını aştı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna saatler kala Dolar 20 TL'nin üzerine çıktı. Kur seviyesi için milyonlarca dolar yakıldığını hatırlatan ekonomistler, “Bedel ödeyeceğiz” dedi.

EKONOMİ 27.05.2023, 12:05 Şeyda Gül
Seçime saatler kala tarihi rekor: Dolar 20 TL sınırını aştı

Yarın gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesi piyasalarda dalgalı hareketlilik söz konusu. Birinci tur öncesi gibi toparlanan Borsa İstanbul 4.500 seviyesini aşarken Dolar TL hükümetin tüm baskılarına rağmen tarihi seviyesine aşarak 20 liranın üzerine yerleşti.

Kapalıçarşı ve bankalar 21 liranın üstündeydi

Uzmanlar, Kapalıçarşı ve bankaları arası piyasada doların uzun zamandır özellikle satış yönünde 21 liranın üstünde görüldüğünü söyledi. Merkez Bankası'nın seçim öncesi dolar 20 TL algısı oluşmaması için milyonlarca dolar döviz yaktığını hatırlatan uzmanlar, bundan sonraki süreçte Türkiye'yi bekleyen tehlikelere dikkat çekti.

TL faizler artacak

Uzun süredir serbest piyasada doların 21 liradan satıldığını ifade eden Dr. Murat Kubilay, “20 liradan dolar alabilen yok ki” dedi. Türkiye'de dolar kurunun döviz talebinden ziyade yüksek cari açıktan dolayı arttığını belirten Kubilay, bu nedenle 21 lira da kalmasının mümkün olmadığını söyledi.  Kubilay, haftaya sermaye kısıtlaması olmadığı takdirde döviz kurunda hızlı bir artış görüleceğinin altını çizdi.

Sonbaharda acı bir şekilde ödeyeceğiz

Ayrıca taksitle nakitte avansa erişim gibi kısıtlamaların seçim sonrası kesinlikle hayata geçirileceğini vurgulayan Kubilay, Türkiye'nin yaz sonuna kadar çok hissetmese de yapılan bu politikalarının bedelini sonbaharda acı bir şekilde ödeyeceğini dile getirdi.

Rusya yatırımları işe yaramadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanması ihtimalinde doları tutmak için izlenebilecek tek yolun TL'ye mevduat faizlerinin daha da yükselmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Cem Başlevent, Körfez’den depo edilen paraların ve Rusya yardımlarının da işe yaramadığını belirtti. “Doların baskılanarak tutulamayacağını milyar dolarlar yakarak öğrendiler” diyen Başlevent, artık TL mevduat faizlerine serbest bırakarak düşük faiz söyleminden üstü kapalı bir şekilde vazgeçeceklerini düşündüğünü ifade etti.

Yorumlar (0)