SEC'ten Binance borsasına dava: Kriptoda keskin düşüş!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), en büyük kripto borsası olan Binance ile şirketin kurucusu Changpeng Zhao'ya 13 ayrı suçlama yöneltti. SEC'in davası üzerine açıklama yapan Binance, "Kullanıcı fonları güvende, endişe etmeyin." duyurusunda bulundu. SEC'in açtığı dava, kripto piyasasında ortalama yüzde 10'luk düşüşe neden oldu.

EKONOMİ 06.06.2023, 09:56 Hakan Öksüz
SEC'ten Binance borsasına dava: Kriptoda keskin düşüş!

En büyük kripto para borsası Binance, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan dava nedeniyle zor günler yaşayacak gibi görünüyor. SEC tarafından Binance'a ve şirketin kurucusu Changpeng Zhao'ya 13 ayrı suçlama yöneltildi. Borsanın, birçok "menkul kıymetler kanunu" ihlalinde bulunduğu kaydedildi. Merkezi ABD'de bulunan BAM Trading (Binance.US'ı işleten şirket) ile kurucu Zhao suçlandı.

Binance'a yöneltilen suçlamalar

SEC tarafından yapılan açıklamaya göre borsaya, "menkul kıymetlerin kayıt dışı arzı", "kayıt dışı borsaların işletilmesi" ve "Binance.US'ta alım satım kontrollerinin yanlış beyanı" gibi suçlar yöneltildi. 

Yüksek varlıklı ABD'li müşterilerin Binance'ta işlem yapabilmesi için Chanpeng Zhao'nun, kendi kontrollerini ihlal ettiği kaydedildi. Milyarlarca dolarlık varlığı müşteri fonlarıyla karıştıran Binance'ın, bu fonları Zhao'nun kontrolündeki "Merit Peak Limited" isimli şirkete gizli şekilde yolladığı iddia edildi. 

Binance açıklama yaptı

SEC tarafından açılan soruşturmalarda her zaman iş birliği içinde olduklarını bildiren Binance tarafı ise, "SEC müzakere sürecini birden terk etti ve tek taraflı davrandı. Suçlamalara karşı güçlü bir savunma yapacağız. SEC'in bu tutumu, dijital varlık piyasasına rehberlik etmeyi reddettiğini gösteriyor. Kullanıcıların varlıkları risk altında değil. Tüm varlıklar emniyettedir. Politika yapıcılar ve düzenleyiciler ile ortak şekilde çalışmaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.

SEC dava açtı, piyasa düşüşe geçti

SEC'in dava açtığının duyurulmasının ardından Bitcoin (BTC) öncülüğünde kripto piyasası düşüşe geçti. BTC 27.300 dolar bandındayken 25.400 dolar bandına düştü. Altcoinlerde yüzde 10-15 aralığında düşüşler yaşandı. 

Yorumlar (0)