SDK'dan bankalara sigorta cezası

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı SDK (Sigorta Denetleme Kurulu) bankalara sigorta cezası kesti.

EKONOMİ 17.12.2019, 17:43 17.12.2019, 17:57
SDK'dan bankalara sigorta cezası

SDK tarafından birçok bankaya işlem başına 50 milyon lira tutarında ceza kesti. Sektörde yer alan tüm bankalara denetimlerin yapıldığı bilgisini paylaşan kaynaklardan, denetlemesi süren bankalara da ceza uygulanması beklenildiği belirttiler. SDK’nın (Sigorta Denetleme Kurumu) bankalara cezayı, bireysel kredilerde vatandaşlara yapılmasını zorunlu tuttukları hayat sigortaları ile ilgili kestiği bilgisine ulaşıldı. Konu ile ilgili bankacılardan öğrenilen bilgiye göre de bankalara uygulanan cezaların nedeni vatandaşlara bireysel kredi kullanımı esnasında yapılan hayat sigortası. 

İşlem başına 50 milyon TL

Cezaların nedenleri ile ilgili bilgi veren bir bankacı, "Mesela, 48 ay vadeli kredi kullanan bir tüketici, krediyi vadesinden önce ödemiş, fakat banka tarafından kredinin kalan vadesi için kesilen hayat sigortası primi tüketiciye iade edilmemiş. Buna benzer birçok işlem var. " dedi. Bankacılar, SDK’nın  (Sigorta Denetleme Kurumu) denetimler esnasında tespit ettiği her olayı ayrı ayrı değerlendirdiğini ve olay başına ceza uyguladığını, kesilen cezanın yaklaşık olarak 50.000 TL civarlarında olduğu ifade ediyor. Ayrıca Bankacılar bankaların bu tip uygulamalarının çok fazla olduğunu, bu tip uygulamalardan dolayı mağdur olan tüketicilerin talepte bulunması durumunda hemen ödemenin yapıldığını belirtiyor. Bankacılar bu tip uygulamaların takibinin zor olduğunu, birçoğunun bankanın gözünden kaçtığını söylüyor.

Bankalar cezalara itiraz edecek        

 SDK tarafından sektördeki bazı bankalara denetimlerin halan devam ettiğini belirten bankacılar, SDK’nın tüm bankalar ile ilgili denetimlerini bitirdiğinde bankalar tarafından gerekli itirazların yapılacağını ifade etti. Bankalara uygulanan para cezaların çok yüksek olduğu vurgulayan bankacılar, ilk başta konuya ilişkin Sigorta Genel Müdürlüğü’ne ve Bakanlığa itirazda bulunacaklarını, itirazlarına olumlu karşılık verilmemesi durumunda mahkemeye gideceklerini belirttiler.

Yorumlar (0)