Satınalma Müdürleri endeksi Ekim'de yükseldi

MÜSİAD'ın hazırladığı SAMEKS Bileşik Endeksi, Ekimde 49,7 seviyesine çıktı.

EKONOMİ 31.10.2019, 11:51 31.10.2019, 11:58
Satınalma Müdürleri endeksi Ekim'de yükseldi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) hazırlamış olduğu Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), Ekim ayında bir önceki aya kıyasla 3 puan yükselerek 49,7 seviyesine çıktı.

Hizmet ve sanayi değerlerinde artış

Endekste gözlenen bu yükselişte hizmet endeksinin Eylül ayına kıyasla 2,8 puan artış yaşayarak 48,6 seviyesine çıkması endeks değerinin yükselmesinde asıl etkili olan kalem olurken, sanayi kalemi de 2,6 puan artışla 49,2 seviyesine ulaştı.

Ekim ayı döneminde her iki sektörün tüm alt endekslerinde Eylül ayına göre artış gözlemlenirken, girdi alımlarındaki artışın hizmet ve sanayi sektörlerindeki toparlanmasında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Son 15 ayın en yüksek değeri

SAMEKS Bileşik Endeksinin Ekim ayındaki değerinin 50 referans değerinin bir miktar altında seyretmiş olmasına rağmen 49,7 puanlık seviyesiyle son 15 ayın en yüksek değerine ulaştı. Endeksin değerine bakıldığında uzmanlar, reel sektördeki toparlanmanın ivmelendiğini belirtti.

SAMEKS nedir?

MÜSİAD'ın hazırladığı SAMEKS Bileşik Endeksi, sanayi ve hizmet sektörlerinde bulunan işyerlerinin, ekonomik faaliyetlerinin gidişatına dair değerlendirmelerini baz alarak, Türkiye ekonomisindeki gelişmelere dair bir görünüm sunuyor.

Endeksi oluştururken anket metodunu kullanıyor ve her bir sektör için ayrı sorular soruyor. Sanayi ve imalat sektörüne sorulan sorular üretim, satın alınan hammadde, stoklar, teslimat süresi ve çalışan sayısına dair sorular sorulurken, hizmet sektöründe ise iş hacmi, stoklar, teslimat süresi ve çalışan sayısına dair sorular yöneltiliyor.

Daha sağlıklı bir gösterge

Bu anlamıyla SAMEKS, uluslararası bir endeks olan IHS Markit'in hazırladığı İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile benzerlik gösteriyor.

Fakat PMI ile SAMEKS arasında alt endeksler eşit olarak gözükse de, MÜSİAD'ın açıklamasına göre, SAMEKS'in ağırlıkları yerel ekonomideki dinamiklere göre belirlendiği için PMI endeksinden farklı bir durum ortaya serebiliyor.

Öte yandan, bileşik endeks Türkiye ekonomisinde önemli bir yer kaplayan hizmet sektörünü de içine kattığı için SAMEKS'in daha sağlıklı bir gösterge olduğu savunuluyor.

Yorumlar (0)