Satılamayan kurbanlıklara çözüm: Et ve Süt Kurumu açıkladı

Üreticilerin kurban pazarına getirdiği fakat satamadığı hayvanların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacağı açıklandı.

EKONOMİ 11.07.2022, 15:37 11.07.2022, 15:40
Satılamayan kurbanlıklara çözüm: Et ve Süt Kurumu açıkladı

Kurban Bayramı'nın üçüncü günü geride bırakılırken hayvan pazarlarındaki yoğunlukta gün geçtikçe yavaşlamaya başladı. Kurbanlıkların satışının yapıldığı pazarlarda satılamayan hayvanları için üreticiler ne yapacağını düşünürken, Süt ve Et Kurumu'ndan (ESK) yeni bir açıklama yapıldı.

Üreticiye olanak sağlanacak

Edinilen bilgilere göre, Et ve Süt Kurumundan yapılan bilgilendirmede, Kurban Bayramı sebebiyle üreticilerin kurban pazarlarına getirdiği fakat satamadığı hayvanlıkların, satın alınacağı dile getirildi.

Et ve Süt Kurumu Karkas fiyatları üzerinden satın alım yapacak

13/17 Temmuz tarihlerinde hayvan üreticilerinin kendilerine en yakın sözleşmeli kesimhanelere veya ESK Kombinalarına başvurmaları durumunda, hayvanların ESK karkas alım fiyatları üzerinden satın alınacağı ifade edildi.

ESK’dan yapılan açıklamada, “Kurum kesimhanelerine üreticilerden yapılan bütün istekler karşılanacaktır. Ödemeler ise 10 gün içinde hayvan sahiplerinin hesabına yatırılacaktır” denildi.

Satın alım tarifesi açıklandı

Süt ve Et Kurumunca gerçekleştirilen açıklamada,

“Kurum olarak karkas fiyatlarımız şu şekildedir; II. kalite dana fiyatı 80 TL/Kg ve I. kalite dana 94 TL/Kg’dır. Küçükbaş kurbanlıklarda ise koyun alım fiyatı 70 TL/Kg, kuzu alım fiyatı 88 TL/Kg ve toklu fiyatı 82 TL/Kg’dır.

Bunun yanı sıra Süt ve Et Kurumu üreticinin bakım ve nakliye giderlerini de dikkat gösterecek, cari karkas kilogram alım bedeline ek olarak 1 TL/ Kg kadar prim ödeneği verilecektir.

Örneğin, 25 kg koyun karkasına kurbanlık başına 25 TL, 300 kg karkas ağırlığı bulunan büyükbaş kurban alımına hayvan başına 300 TL ek ödeme sağlanacaktır” denildi.

Öte yandan açıklamada hayvan üreticilerinin kesim randevusu için e-Devlet sistemini de kullanabileceği hatırlatıldı.

Yorumlar (0)