Şanghay İşbirliği Örgütü’nden tarihi adım! Doları rafa kaldırıyorlar

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında Özbekistan’da bir araya gelen üye ülkeler, kendi aralarında ulusal para birimleriyle ticaret yapma kararı aldı. 

EKONOMİ 17.09.2022, 09:08
Şanghay İşbirliği Örgütü’nden tarihi adım! Doları rafa kaldırıyorlar

Özbekistan’ın Semerkant kentinde gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi, liderler geçidine sahne oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yer aldığı, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvede üye ülkeler Rusya, Kazakistan, Çin, Tacikistan, Kırgızistan, Hindistan ve Pakistan liderleri toplu fotoğraf çektirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, toplantı gündemi hakkında bilgiler paylaştı ve katılımlarından dolayı ülke liderlerine teşekkür etti. 

İkili ticarette ulusal para birimi dönemi başlıyor

Toplantı kapsamında bir taslak bildiri yayımlayan Şanghay İşbirliği Örgütü, üye ülkeler arasındaki ticarette ulusal para biriminin kullanılmasına karar verildiğini duyurdu. Örgüt tarafından paylaşılan bildiride şu maddeler yer aldı:

“Üye ülkeler, kendi aralarındaki ticaretlerde ulusal para birimlerinin kullanımı üzerine anlaşma sağlamıştır. Paris İklim Anlaşması, ortak amaç ve farklı sorumluluklar çerçevesinde uygulanmalıdır. Emisyon kontrolü ve kalkınma arasındaki denge kurulmalıdır. İklim değişiminin olumsuz etkilerini onaylıyor ve vakit kaybetmeden harekete geçilmesi için çağrıda bulunuyoruz. Paris İklim Anlaşması’nın etkin ve güçlü bir biçimde hayata geçirilmesi için tüm paydaşlarla işbirliğine hazırız.” 

“Gelişmekte olan ülkelere ücretsiz Rus gübresini sunmaya hazırız”

Öte yandan toplantıda bir konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulunarak, Avrupa limanlarında tutulan Rus gübresinin ücretsiz olarak gelişmekte olan ülkelere sevk edilmesini talep etti. Semerkant’ta konuşan Putin, “Özellikle Afganistan’ın sınırlarındaki problemleri çözmek, örgütümüzün öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. Avrupa, Rus gübrelerine karşı uyguladığı yaptırımların küçük bir bölümünü kaldırdı. Rus gübrelerinin gelişmekte olan ülkelere aktarılmasını istiyoruz. Hububat ihracatını artırıyoruz. Gelişmekte olan ülkelere ücretsiz Rus gübresini sunmaya hazırız. Rusya, bu konuda üzerine düşen vazifeyi yapacaktır” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)