Sanayi üretiminde düşüş!

Sanayi üretimi nisan ayında geçtiğimiz yılın nisan ayına göre yüzde 4 azaldı.

EKONOMİ 18.06.2019, 10:33 18.06.2019, 10:49
Sanayi üretiminde düşüş!

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 4 azaldı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1 geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ait sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre yüzde 4 geriledi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisanda bir önceki aya (mart) kıyasla yüzde 1 düştü.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi de nisan ayında geçtiğimiz yılın nisan ayına göre yüzde 1,39 düşüş kaydetti. Bu dönemde 113,3 olarak hesap edilen endeks, geçen yıl nisan ayında 114,9 seviyesinde idi.

Beklentiler

Anadolu Ajansı (AA) Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 azalacağı tahmininde bulunmuştu.

Nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 2,3 düşeceği, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin de aylık bazda yüzde 0,2 yükseleceği tahminler arasında yer alıyordu.

En fazla artış elektrikte

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, nisan ayında bir önceki aya (mart) göre en fazla artış yüzde 1,9 ile elektrik, gaz, buhar sektöründe kaydedilirken, en fazla düşüş yüzde 7,8 ile madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yaşandı.

Ana sanayi grupları incelendiğinde, nisan ayında aylık bazda en fazla artış yüzde 1,9 ile elektrik, gaz, buhar sektöründe gerçekleşirken, en fazla düşüş 7,8 ile madencilik ve taşocakçılığı sektöründe görüldü. 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, nisan ayında bir önceki aya (mart) göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,9 düştü. Endeks, dayanıksız tüketim malında yüzde 0,3, enerjide yüzde 1,4 artarken, ara malında yüzde 1,5, dayanıklı tüketim malında yüzde 3,7 ve sermaye malında yüzde 2,3 düştü.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, 2018 yılının nisan ayına göre yüzde 9,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,2 düşerken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,7 artış kaydetti. Endeks, dayanıksız tüketim malında yüzde 1,8 ve enerjide yüzde 4,6 artış kaydederken, ara malında yüzde 8,5, dayanıklı tüketi malında yüzde 0,2 ve sermaye malında yüzde 7,6 düştü. 

Yorumlar (0)