Sanayi üretim endeksi mayıs ayı verileri açıklandı

Sanayi üretim endeksinin mayıs ayı verileri açıklandı. Buna göre sanayi üretim endeksi mayıs ayında aylık bazda yüzde 1,3 artış gösterdi. Yıllık bazda ise 40,7 arttı.

EKONOMİ 13.07.2021, 12:28 14.07.2021, 08:43
Sanayi üretim endeksi mayıs ayı verileri açıklandı

TÜİK tarafından sanayi üretim endeksinin mayıs ayına dair sonuçları açıklandı.

Buna göre mayıs ayında takvim etkisinden arındırılan sanayi üretimi geçtiğimiz senenin aynı ayı dikkate alındığında yüzde 40,7 oranında arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiği zaman, mayıs ayında taş ocakçılığı ve madencilik sektörü endeksi geçtiğimiz senenin aynı ayı dikkate alındığında yüzde 33,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 42,8 ve gaz, elektrik, iklimlendirme üretimi ve dağıtımıyla buhar sektörü endeksi yüzde 20,9 oranında arttı.

Arındırılmayan sanayi üretim endeksinin yıllık bazında ise yüzde 39,5 artış görüldü.

Sanayi üretiminin aylık verileri

Takvim ve mevsim etkisinden arındırılan sanayi üretimi mayıs ayında nisan ayına göre kıyaslandığında yüzde 1,3 artış gösterdi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiği zaman taş ocakçılığı ve madencilik sektörü endeksi geçtiğimiz aya göre yüzde 8,4, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 1,1 düzeyinde artış gösterirken, gaz, elektrik, iklimlendirme ve buhar üretimi ile dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,7 oranında düştü.

Ekonomistler, takvim etkisinden arındırılan sanayi üretim etkisinin mayıs ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemi dikkate alındığında yüzde 38,2 düzeyinde artmasını bekliyordu. Mayıs ayına gelindiğinde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin senelik bazda yüzde 38,8 düzeyinde artacağı düşünülüyordu.

Yorumlar (0)