Sanayi üretim endeksi Mart verileri açıklandı

Sanayi üretim endeksi, martta aylık olarak %0,7, yıllık olarak ise %16,6’lık artış gösterdi.

EKONOMİ 11.05.2021, 13:19 12.05.2021, 09:51
Sanayi üretim endeksi Mart verileri açıklandı

TÜİK tarafından mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi raporları paylaşıldı.

Sonuçlara göre, mart ayında takvimin etkisinden arındırılan sanayi üretimi geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 16,6 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise senelik bazda %19,9 oranında arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiği zaman, mart ayında taş ocakçılığı ve madencilik sektörü geçtiğimiz senenin aynı ayı dikkate alındığında yüzde 14,8 oranında, gaz, elektrik, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı %11,9 oranında, imalat sanayi sektörüyse yüzde 17,2 oranında artış gösterdi.

Sanayi üretiminin aylık verileri…

Takvim ve mevsim etkisinden arındırılan sanayi üretimi mart ayında, şubat ayına kıyaslandığında %0,7 artış gösterdi.

Sanayinin alt sektörleri değerlendirildiğinde, mart ayında taş ocakçılığı ve madencilik sektörü endeksi geçtiğimiz aya göre yüzde 1,7 oranında azalırken, elektrik, buhar, gaz ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 7,3 oranında, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,3 oranında arttı.

Takvim etkisinden arındırılan sanayi üretimi, bu senenin birinci çeyreğinde, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 12,3’lük artış gösterdi. Önceki çeyreğe bakıldığında takvim ve mevsim etkilerinden arındırılan sanayi üretiminin ise yüzde 2,6 arttığı görüldü.

Ekonomistler, takvim etkisinden arındırılan sanayi üretim endeksinin mart ayında, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %13,8 oranında artış göstermesini bekliyordu. Mart ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinin de senelik bazda yüzde 13,8 artış bekleniyordu. Mart ayı döneminde arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de senelik yüzde 16,15’lik artış öngörülmüştü.

Yorumlar (0)